Rsd do 7 dec 2000 Vatel - Roland Joffé
BoZ ma 11 dec 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Binnen Europa is Frankrijk het land dat de meeste films produceert. Veel jonge regisseurs kunnen doorbreken met kleine films met een beperkt budget, maar een goed verhaal. Denk maar aan La vie rêvée des anges of Y aura-t-il de la neige a noel. Daarnaast worden in Frankrijk ook monsterproducties gemaakt, waarin de Fransen niet onder willen doen voor de Amerikanen. Vatel is zo’n film met een budget van 36 miljoen dollar, een gerenommeerde cast, prachtige decors, dure kostuums, schitterend camerawerk, muziek van niemand minder dan Ennio Morricone en een ervaren regisseur (Roland Joffé) die zich al bewezen heeft met films als The Killing Fields en The Mission.

François Vatel (Gerard Depardieu) is chef-kok van Prince de Condé. Hij krijgt de verantwoordelijkheid op zich een groot driedaags feest te organiseren, omdat koning Louis XIV langskomt. Een hoop gasten hebben veel respect voor Vatel, maar sommigen zijn minder blij met de machtige, populaire kok die het ook voor de arme bevolking opneemt.

De acteurs Gerard Depardieu, Uma Thurman (o.a. Dangerous Liaisons en Les Miserables) en Tim Roth (o.a. The Legend of 1900) waren erbij om de internationale première in Cannes op te fleuren. Vatel was namelijk de openingsfilm van het Franse filmfestival. Ook al gaat het om een groots opgezet filmspektakel, Vatel bereikte niet het commerciële succes waar op gehoopt werd. De reden zou kunnen zijn dat Fransen niet graag zien dat er Engels met een Frans accent wordt gesproken.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Vatel
Frankrijk/Engeland, 2000
Productie: Alain Goldman en Roland Joffé
Regie: Roland Joffé
Scenario: Jeanne Labrune en Tom Stoppard
Camera: Robert Fraisse
Montage: Noëlle Boisson
Art direction: Louise Marzaroli
Muziek: Ennio Morricone
Met: Gérard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Sands, Julian Glover, Timothy Spall
Kleur, 117 minuten
Distributie: A-Film Distribution

4 november 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.