Rsd do 23 maart 2000 Legend of 1900 - Giuseppe Tornatore
BoZ ma 27 maart 2000
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Als er ťťn regisseur is om wie we niet heen kunnen, is het Giuseppe Tornatore, de maker van de Oscarwinnaar Cinema Paradiso (1988). Sindsdien maakte hij vier prachtige, maar minder succesvolle Italiaanse films, waaronder Stano tuti bene en Uomo delle stelle. The Legend of 1900 is zijn eerste Engelstalige film en won onlangs een European Film Award voor de beste cinematografie en de prachtige muziek van zijn vaste componist Ennio Morricone, die daarnaast nog bekroond werd met een Golden Globe.

The Legend of 1900 vertelt het sprookjesachtige verhaal van een jongeman op weg naar de volwassenheid, die nooit een stap aan land zette. Achtergelaten als baby op een stoomschip en genoemd naar het jaar waarin hij geboren werd, groeit 1900 (Tim Roth) op in het ruim van de transatlantische stoomboot The Virginian. Zijn uitzonderlijke talent voor piano wordt al op jonge leeftijd ontdekt, zodat 1900 evolueert tot de grootste pianist aller tijden.

Tim Roth, bekend van onder meer Pulp Fiction en Little Odessa, weet met zijn excentrieke gezicht onschuld, wereldwijsheid, bravoure en verlegenheid te verenigen waardoor het hoofdpersonage geloofwaardig blijft. De meeslepende muziek en de prachtige fotografie maken van The Legend of 1900
een magisch, sfeervol, meesterlijk geheel: zeer zeker een Oscar waard.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

Legend of 1900
ItaliŽ, 1998
Productie: Marco Chimenz, Laura Fattori, Francesco Tornatore
Regie: Giuseppe Tornatore
Scenario: Alessandro Baricco, Giuseppe Tornatore
Camera: Lajos Koltai
Montage: Massimo Quaglia
Art direction: Francesco Frigeri
Muziek: Ennio Morricone, Roger Waters
Met: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Melanie Thierry
Kleur, 123 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

 

9 februari 2000.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.