Rsd wo 27 nov 2002 Vanilla Sky - Cameron Crowe
BoZ zo 24 & di 26 nov 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Op de onlangs gehouden CKV-dagen (Culturele en Kunstzinnige Vorming) in Bergen op Zoom en Roosendaal werd aan enkele honderden middelbare scholieren een reeks trailers voorgeschoteld. Vanilla Sky kwam voor Donnie Darko en Femme Fatale als winnaar uit de bus, vandaar dat we deze film vertonen. Het is een remake van het Spaanse Abre los ojos van regisseur Alejandro Amenábar, die wij in februari vertoond hebben. Producer Tom Cruise was zo onder de indruk van deze film dat hij absoluut een Amerikaanse versie wilde draaien

David Aames (Tom Cruise) is puissant rijk, ongebonden en zeer kil waar het de liefde betreft. Op een dag ontmoet hij de warmhartige, Spaanse Sofia (Penélope Cruz), voor wie hij lijkt te smelten. Als zijn vriendin Julie (Cameron Diaz) deze relatie ziet ontluiken, wreekt ze zich uit blinde jaloezie op David en veroorzaakt een vreselijk ongeluk. Vanaf dat moment is David geen moment meer zeker van zichzelf en zijn omgeving. Met elk shot groeit ook bij de kijker de twijfel, totdat alle puzzelstukjes in elkaar blijken te passen.

Regisseur Cameron Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous) weet als geen ander met gebruik van popmuziek en spectaculaire beelden een duizelingwekkend effect te bereiken.

Internet Movie DataBase
Officiële homepage
Het Parool
NRC Handelsblad
Filmkrant

Vanilla Sky
Verenigde Staten, 2001
Productie: Tom Cruise, Cameron Crowe, Paula Wagner
Regie: Cameron Crowe
Scenario: Cameron Crowe, gebaseerd op het scenario Abre los ojos van Alejandro Amenábar en Mateo Gil
Camera: John Toll
Montage: Joe Hutshing, Mark Livolsi
Muziek: Nancy Wilson
Art direction: John Chichester
Met: Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee, Timothy Spall, Tilda Swinton
Kleur, 135 minuten
Distributie: UIP

2 november 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.