Rsd do 13 & wo 19 sept 2001 Almost Famous - Cameron Crowe
BoZ ma 17 & di 18 sept 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Voordat Cameron Crowe zich bezighield met het regisseren van films als Singles en Jerry Maguire, was hij onder anderen muziekjournalist en schreef hij al op jonge leeftijd voor het muziekblad Rolling Stone. Over deze periode in zijn leven maakte hij Almost Famous, een heerlijke film met veel muziek die je terugbrengt naar het begin van de jaren zeventig.

De muziekverslaving van de 15-jarige William Miller (Patrick Fugit) begint als hij de platencollectie erft van zijn opstandige zus, die na een ruzie met haar moeder het huis verlaat. William gaat artikelen en recensies schrijven voor muziekbladen en wordt opgemerkt door journalist Lester Bangs van Creed magazine. Als het blad Rolling Stone interesse toont, is William zijn schoolleven snel vergeten en werpt hij zich op zijn opdracht: het schrijven van een artikel over de tournee van de band Stillwater. De turbulente tournee voert William met de band door de Verenigde Staten, vergezeld door ‘oppergroupy’ Penny Lane (Kate Hudson) en haar Band Aids. Als verlegen jongen met een wat stuntelige maar charmante uitstraling, neemt William al snel iedereen voor zich in en verzamelt zo behoorlijk wat informatie, ook zaken die de band liever niet openbaar maakt.

Het knappe van Almost Famous is dat je zonder moeite naar een ander tijdperk wordt meegevoerd, of je de zeventiger jaren nu wel of niet bewust hebt meegemaakt. Opvallend is de warme, en ook humoristische manier waarop de gebeurtenissen in beeld worden gebracht, zonder dat de film zoetsappig wordt. Almost Famous kreeg lovende kritieken in de pers en het scenario werd bekroond met een Oscar.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
De Volkskrant
de Filmkrant

Almost famous
Verenigde Staten, 2000
Productie: Ian Bryce, Cameron Crowe
Regie en scenario: Cameron Crowe
Camera: John Toll
Montage: Joe Hutshing, Saar Klein
Art direction: Clay Griffith, Clayton Hartley
Kleding: Betsy Heimann
Muziek: Nancy Wilson
Met: William Miller, Kate Hudson, Billy Crudup, Frances McDormand, Jason Lee, Fairuza Balk, Anna Paquin, Philip Seymour Hoffman
Kleur, 123 minuten
Distributie: Columbia TriStar

27 juli 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.