Rsd do 21 nov 2002 Donnie Darko - Richard Kelly
BoZ ma 25 nov 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Donnie Darko is een eenzelvige puber die zijn plaats in de wereld maar niet kan vinden. Hij is een denker en een dromer en heeft een complexe persoonlijkheid. Zijn psychiater weet zich dan ook geen raad met hem. Daar komt nog bij dat Donnie nachtelijke bezoeken krijgt van een reuzenkonijn. Dit konijn is een soort boodschapper uit een andere dimensie, die Donnie vreemde opdrachten geeft en bovendien het einde van de wereld voorspelt. Aan Donnie de taak de mensheid, of in ieder geval zichzelf, te redden.

Donnie Darko, het debuut van regisseur Richard Kelly, is weer eens wat anders dan bekende highschoolfilms als American Pie, Clueless of Volle Maan, waarin pubers als losbandige dommerds worden afgebeeld. In deze film zijn de jongeren juist rustiger en volwassener dan de volwassenen. De docenten, gespeeld door Noah Wyle en Drew Barrymore, zijn hier zielige gevallen zonder pedagogisch talent.

Dit fantastische, magisch-realistische verhaal met apocalyptische trekjes won dit jaar de publieksprijs op het Amsterdamse Festival van de Fantastische Film, terwijl in eerste instantie geen enkele productiemaatschappij of distributeur geÔnteresseerd was in het script. De film kwam mede tot stand door de enorme inzet van Drew Barrymore,

Internet Movie DataBase
OfficiŽle homepage
Het Parool
NRC Handelsblad
Filmkrant

Donnie Darko
Verenigde Staten, 2001
Productie: Adam Fields, Sean McKittrick, Drew Barrymore
Regie en scenario: Richard Kelly
Camera: Steven Poster
Montage: Sam Bauer, Eric Strand
Art direction: Alec Hammond
Muziek: Michael Andrews
Met: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore, Mary McDonnell, Holmes Osborne, Katherine Ross, Patrick Swayze, Noah Wyle
Kleur, 116 minuten
Distributie: A-Film Distribution

2 november 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.