Rsd do 14 feb 2002 Abre los ojos - Alejandro Amenábar
BoZ ma 18 feb 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Abre los ojos ('Open je ogen') van de 29-jarige Alejandro Amenábar moet veel indruk gemaakt hebben op de onlangs van elkaar gescheiden Tom Cruise en Nicole Kidman. The Others, het Amerikaanse debuut van Amenábar, werd geproduceerd door Tom Cruise. En Nicole Kidman tekende voor een uitstekende hoofdrol. Toen Tom Cruise de Spanjaard ook nog vroeg een Amerikaanse 'remake' te maken van het voortreffelijke Abre los ojos, weigerde hij, aangezien dit jonge talent zichzelf niet wil herhalen. Inmiddels is de remake Vanilla Sky in de zalen, maar onze aandacht gaat uit naar het betere en veel interessantere origineel.

César is een knappe, Madrileense playboy die zonder scrupules de ene vrouw na de andere versiert. Als hij op zijn 25e verjaardag kennismaakt met de beeldschone Sofia (Penelope Cruz), dumpt César zijn vriendin Nuria. Hij brengt de nacht door met zijn nieuwe verovering en komt tot de ontdekking dat hij ditmaal écht verliefd is. Als hij 's ochtends haar appartement verlaat, staat Nuria hem met haar auto op te wachten. Ze stelt voor hem naar huis te brengen, een aanbod waar César met enige tegenzin op ingaat. Deze rit blijft niet zonder gevolgen en zal het zorgeloze leventje van de playboy drastisch veranderen.

Mocht u net als de jonge César en inmiddels ook Tom Cruise betoverd raken door de oogverblindende schoonheid van Penélope Cruz, dan kunt u haar ook nog in Captain Corelli's Mandoline bewonderen. Abre los ojos heeft echter meer te bieden dan uiterlijk schoon, want Alejandro Amenábar verrast ons na de thriller Tesis opnieuw met een adembenemende film, die diepe indruk op u zal maken.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Parool
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Abre los ojos/Open your eyes
Spanje/Frankrijk/Italië, 1998
Productie: Fernando Bovaira, Jose Luis Cuerda
Regie: Alejandro Amenábar
Scenario: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Camera: Hans Burmann
Art direction: Wolfgang Burmann
Montage: Maria Elena Sainz de Pozas
Muziek: Alejandro Amenábar, Marlano Marin
Met: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Najwa Nimri
Distributie: Melkweg Cinema
Kijkwijzer: 12

12 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.