Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 18 SEPTEMBER 1997
KOLYA - JAN SVERĮK

Een glimlachende dreumes als reddende engel

De mooiste film die dit jaar op het Internationaal filmfestival van Rotterdam te zien was, is ongetwijfeld KOLYA, de vierde lange speelfilm van de jonge Tsjechische regisseur Jan Sverįk. KOLYA is een haast perfecte film, waar alles in zit: uitstekend camerawerk, levensechte vertolkingen, een goed verhaal waarvan de dramatiek goed in balans is met de komische momenten. Kortom: een film om van te houden.

In het jaar voorafgaand aan de fluwelen revolutie van 1989 kon het nog gebeuren dat een virtuoze cellist om een onbenullige ‘verzetsdaad’ uit een prestigieus symfonieorkest verstoten werd. Hij, Louka, houdt zich in leven met het spelen op begrafenissen en het restaureren van grafstenen. Een vriendelijke grafdelver stelt hem voor tegen vergoeding te trouwen met diens nicht, een Russin die Tsjechische papieren nodig heeft om uit haar land weg te kunnen. Geld en een auto zijn aantrekkelijk, maar opgeven van het vrijgezellenbestaan is minder. Als de nicht echter jong en aantrekkelijk blijkt te zijn, zwicht de cellist voor de verlokkingen. Zijn leven komt aardig op zijn kop te staan als de vrouw al snel verdwijnt naar haar geliefde in Duitsland, haar uitsluitend Russisch sprekende zoontje Kolya achterlatend bij Louka.

Het verhaal werd geschreven door de vader van de regisseur, acteur en hoofdrolspeler Zdenek Sverįk. Het is een charmante film geworden, die door de goede vertolkingen niemand onberoerd zal laten. Ook Hollywood kon, net als wij, de grote onschuldige ogen van het jonge Russische knaapje Kolya niet weerstaan en beloonde de film met de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Kolya kende hierna een groot internationaal succes.

Meer informatie, prachtige foto's en een trailer vindt U bij de produktiemaatschappij miramax.

Kolya, Tsjechiė/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk, 1996, kleur, 105 minuten
Regie: Jan Sverįk
Produktie: Eric Abraham en Jan Sverįk
Scenario: Zdenek Sverįk, naar een verhaal van Pavel Taussig
Camera: Vladimir Smutny
Muziek: Ondrej Soukup
Met: Zdenek Sverįk, Andrej Chalimon, Libuse Safrankova, Ondrez Vetchy

 

De laatste wijziging op het FILMHUISWEB was op 21 augustus 1997.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.