Rsd do 12 sept 2002 8 Femmes - François Ozon
BoZ ma 16 & di 17 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 De belangstelling voor Amélie was nog maar nauwelijks geluwd of acht Franse dames (8 Femmes) maakten hun opwachting. 8 Femmes is een burlesk, Agatha Christie-achtig moordmysterie, waarin beroemde actrices als Catherine Deneuve, Isabelle Hupert, Fanny Ardant, Daniëlle Darrieux, Emmanuelle Béart ieder hun eigen zang- en dansnummer hebben.

8 femmes is een film van de nog jonge François Ozon (34), een van de grootste talenten van de hedendaagse Franse cinema. Hij beheerst diverse genres. Zo maakte Ozon de provocerende en extraverte films Sitcom en Les amants criminels en de indrukwekkende psychologische film Sous le Sable. Dit keer liet Ozon zich inspireren door de technicolor-films van Hitchcock en Douglas Sirk én de Franse musicals uit de jaren zestig. Het scenario baseerde hij op het gelijknamige toneelstuk van Robert Thomas. In dit obscure stuk uit de jaren zestig draait het leven van acht vrouwen om dat van een onzichtbare (vermoorde) man. De vrouwen zijn door zware sneeuwval opgesloten in een villa die geplukt lijkt te zijn uit zo'n kitscherig sneeuwbolletje.

François Ozon heeft een zinderende, zinnelijke whodunit afgeleverd vol met driedubbele bodems en een knipoog naar de authentieke musical. De begerenswaardige Franse actrices, gehuld in prachtige kostuums, doen met hun liedjes en dansjes denken aan zestiger jaren-sterren als Marilyn Monroe, Brigitte Bardot en Elizabeth Taylor.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl (Volkskrant/VPRO)
NRC Handelsblad
Filmkrant

8 femmes
Frankrijk, 2002
Productie: Olivier Delbosc en Marc Missonnier
Regie: François Ozon
Scenario: François Ozon, naar het gelijknamige toneelstuk van Robert Thomas
Camera: Jeanne Lapoirie
Montage: Laurence Bawedin
Muziek: Krishna Levy
Art direction: Arnaud de Moléron
Met: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardant, Danielle Darrieux, Virginie Ledoyen, Emmanuelle Béart, Ludivine Sagnier en Firmine Richard
Kleur, 103 minuten
Distributie: Cinemien

21 augustus 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.