Rsd wo 13 mrt 2002
wo 26 juni 2002
Le fabuleux destin d'Amélie Poulin - Jean-Pierre Jeunet
BoZ zo 10 & ma 11 mrt 2002
zo 23 & di 25 juni 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Ik hou van..., ik heb een hekel aan... Als was het een vriendenboekje, zo worden de personages in de wereld van Amélie geïntroduceerd. Als enig kind groeit ze zeer beschermd op, een bijzondere dochter in een bijzonder gezin. Haar goudvis heeft zelfmoordneigingen, haar moeder gaat dood op de trappen van de Notre-Dame en haar vader geeft al zijn liefde aan een tuinkabouter. Eenmaal volwassen en op zichzelf heeft Amélie moeite om met anderen in contact te komen. Als ze op de radio hoort dat Princess Di is verongelukt, besluit ze het roer om te gooien: ze gaat de mensen helpen om gelukkig te worden. Via allerlei kunstgrepen dringt ze zich incognito in de levens van de mensen rond haar, om dan als een soort schikgodin aan de touwtjes te trekken.

Amélie heeft een speelse, optimistische toon, en dat kon er bij een deel van de Franse kritiek niet in. De zeurpieten. Inmiddels uitgeroepen tot beste Europese film, werd Le fabuleux destin d'Amélie Poulin een gigantisch succes in Frankrijk. Hoofdrolspeelster Audry Toutou is er ieders lieveling. Qua vormgeving is het meesterwerk van de maker van Delicatessen een spektakelstuk dat zelfs films als Lola rennt en Moulin Rouge qua snelheid en visuele flair achter zich laat. In het eerste deel zit in iedere seconde wel een verrassing. Als je met je ogen knippert, heb je weer een grap gemist. Als de liefde in Amélies leven komt, in de vorm van Nino Quincampoix (Matthieu Kassovitz), wordt gas terug genomen, om af te ronden met een zeer mooi einde.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
Trouw
de Telegraaf
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Le fabuleux destin d'Amélie Poulin
Frankrijk, 2001
Productie: Claudie Ossard
Regie: Jean-Pierre Jeunet
Scenario: Jean-Pierre Jeunet en Guillaume Laurant
Camera: Bruno Delbonnel
Montage: Hervé Schneid
Art direction: Aline Bonetto
Muziek: Yann Tiersen
Met: Audrey Tautou, Matthieu Kassovitz, Rufus, Yolande Moreau, Dominique Pinon, Isabelle Nanty
Kleur, 120 minuten
Distributie: Paradiso Entertainment
Kijkwijzer: AL

26 jan 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.