DONDERDAG 13 FEBRUARI 1997; 20.30 uur
LES ROSEAUX SAUVAGES - ANDRE TÉCHINÉ

Intiem portret over groei naar volwassenheid

De film LES ROSEAUX SAUVAGES is de bijdrage van André Téchiné aan het project Tous les garçons et les filles de leur age. In het kader van dit project is een tiental Franse regisseurs uitgenodigd een film te maken over de periode waarin ze zelf puber waren. Téchiné heeft een intiem portret gemaakt van opgroeiende jongeren tegen de achtergrond van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

François, een introverte jongen, is innig bevriend met Maite die met kinderlijke onschuld geniet van het leven. In zijn laatste schooljaar wordt François verliefd op Serge, een bonkige boerenzoon. Serge neemt de kortstondige affaire die ze beleven niet serieus. François wel. Hij heeft het er niet gemakkelijk mee en vraagt zich af of hij werkelijk homoseksueel is. Dan arriveert Henri op school. Deze jongen van Frans-Algerijnse afkomst heeft zeer conservatieve opvattingen. Toch raakt François bevriend met hem. Ook Maite raakt, ondanks de enorme verschillen in opvattingen, door Henri gefascineerd.

In opvallend lichte kleuren vertelt Téchiné zijn autobiografisch getinte verhaal dat door vredig ogende dorpsscènes en fraaie natuuropnamen de romantiek oproept van impressionistische schilderijen. Met LES ROSEAUX SAUVAGES toont hij op een warme en aangrijpende manier hoe jongeren een eigen identiteit vinden en volwassen worden. De voortreffelijke acteerprestaties in combinatie met Téchinés prachtige mise-en-scène is bekroond met vier Césars, (de Franse Oscar), voor beste film, beste regie, beste scenario en beste jonge actrice.

Les Roseaux Sauvages, Frankrijk, 1994, kleur, 110 minuten.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 30 Januari 1997.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Webmaster!
Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.