DONDERDAG 6 FEBRUARI; 20.30 uur
BLIND DATE - THEO VAN GOGH

Mooi van treurigheid

Theo van Gogh mag dan berucht zijn om zijn vaak botte gedrag en galgenhumor, in werkelijkheid heeft deze interviewer, columnist en filmregisseur een teer hartje. Dat toont hij keer op keer in zijn beste films, zoals Een dagje naar het strand en 06. Vorig jaar leverde Van Gogh wederom een prachtige film af, BLIND DATE. Daarmee sleepte hij maar liefst drie Gouden Kalveren in de wacht: voor de beste regie (Van Gogh himself), beste actrice (Renée Fokker) en beste acteur (Peer Mascini).

BLIND DATE is te zien als het vervolg op 06, een relatiedrama over twee eenzame mensen die alleen (seksueel) contact met elkaar hebben via de telefoon. BLIND DATE gaat over dezelfde thema’s: een gemankeerde relatie, eenzaamheid en wancommunicatie. Katja (Renée Fokker) en Pom (Peer Mascini) ontmoeten elkaar steeds in dezelfde nachtclub. De ene keer is Katja een tutje die door Pom gedwongen wordt een karaokenummer te brengen. De andere keer is ze een professionele hulpverleenster die Pom stevig in de tang heeft. Weer een andere keer doet ze zich voor als een agressieve vrouw. Wie deze Katja en Pom zijn, daar komen we langzamerhand achter. Ze zijn getrouwd! In hun leven heeft zich een catastrofe afgespeeld. Op driejarige leeftijd is hun dochtertje gestorven. Als gevolg van deze tragedie heeft Katja geen seksuele behoeften meer. Pom denkt daar een oplossing voor gevonden te hebben: hij arrangeert ontmoetingen in de nachtclub. In feite gaat het om een therapeutisch rollenspel.

De ene scène in BLIND DATE is nog mooier dan de andere; de film is gewoon mooi van treurigheid. Daarbij is het spel van de beide acteurs schitterend. Opmerkelijk is dat Kim van Kooten verantwoordelijk is voor de dialogen, het meisje dat furore maakte in de film Zusje. De Nederlandse film lijkt met BLIND DATE herboren.

Blind Date, Nederland, 1996, kleur, 90 minuten.

Deze pagina is het laatst gewijzigd op 29 Januari 1997.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Webmaster!
Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.