Rsd wo 24 jan 2001 Wilde Mossels - Erik de Bruyn
BoZ di 23 jan 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 2000

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Leen (Fedja van Huêt) is wars van huisje, boompje, beestje. Daarom slijt hij zijn leven met rondhangen voor het dorpscafé (‘vandaag geen bingo’), ouwehoeren met zijn vrienden (‘Bier is bier’), scheuren op de motor door Schouwen-Duiveland en wilde feestjes in schuren, waar op een gegeven moment Nashville Pussy optreedt. Maar van dat ‘halfwassen’ leven, word je behoorlijk lamlendig. Het liefst zou ‘wilde mossel’ Leen een groots en meeslepend leven leiden, ver weg van de benauwende Zeeuwse klei, ver weg van zijn bezitterige moeder (Will van Kralingen) en ver weg van de schim van zijn overleden vader die hem achtervolgt. Dan hebben zijn vrienden hun leven een stuk beter in de hand, zoals de grappige, aan Zeeland verknochte mosselvisser Daan (Frank Lammers) en de import-Zeeuw Jacob (Freek Brom) die graag aan het conservatorium wil studeren.

Even onconventioneel als Leen is Wilde Mossels, de openingsfilm van het laatste Nederlands Film Festival, waaraan regisseur en scenarioschrijver Erik de Bruyn, zelf een Zeeuw, liefst vijf jaar schaafde. Hij koos voor een associatieve structuur, waarbij verschillende verhalen aan de orde komen, een spannende vormgeving, veel muziek en een hoop stijlen. Zo bevat Wilde Mossels kale, langgerekte scènes die bijvoorbeeld aan La vie de Jésus doen denken, actie, slapstick, humor (neem alleen al het Zeeuwse dialect) en psychologisch drama. Niet alleen oudere jongeren zullen deze film in hun hart sluiten, ook jonge mensen weten deze nieuwe versie van Rebel With A Cause en Spetters te waarderen. Wilde Mossels werd dan ook bekroond met de CJP-jeugdprijs.

Toevoeging 23 juli 2003: Erik de Bruijn wees me op de overige prijzen die de film in de wacht sleepte:
- 2 Gouden Kalveren nominaties voor Beste Acteur en Beste scenario
- De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek: Beste Film 2000
- De Aanmoedigingsprijs van het Amsterdams Fonds vd Kunsten
- De Russian Film Critic Award: Best European Film 2001 (Moscow INt FF)
Bedankt Erik!

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

Wilde mossels
Nederland, 2000
Productie: Erik Schut en Peter van Vogelpoel
Scenario en regie: Erik de Bruyn
Camera: Joost van Gelder
Geluid: Eddy de Cloe
Montage: JP Luijsterburg
Art direction: Ben Zuydwijk
Muziek: David van der Heyden
Met: Fedja van Huêt, Frank Lammers, Freek Brom, Will van Kralingen, Josse de Pauw
Kleur, 115 minuten
Distributie: Upstream Pictures

6 december 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.