Rsd do 1 & wo 7 nov 2001 Together - Lukas Moodysson
BoZ ma 5 & di 6 nov 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Pippi Langkous is een kapitalist, want altijd is ze op zoek naar zakken vol goud. Dus moet Astrid Lindgrens kinderboek de deur uit, vinden twee 'marksistiese makrobioten', bewoners van de Zweedse commune Tillsammans. In Tillsammans (Together) rekent Lukas Moodysson liefdevol af met de jaren zeventig. Het gaat om een geslaagde opvolger van zijn innemende debuuthit Fucking Åmål.

Ook al probeert Moodysson zijn personages niet belachelijk te maken, je lacht je ziek om de communebewoners met hun lange haren, baarden en grof gebreide truien aan. Alles bekijken ze door een politiek gekleurde bril, ze bedrijven de vrije liefde en discussiŽren over de afwas en de arbeidersrevolutie. Eva en haar broertje Stefan belanden met hun moeder in deze woongemeenschap, op de vlucht voor hun zuipende, agressieve vader. Terwijl Elisabeth helemaal loskomt, avond aan avond danst op Love Hurts van Nazareth met een fles wijn, kwijnen de kinderen weg. De gulle lach maakt plaats voor een wrange smaak.

Deze commune mag dan niet het ideale paradijs op aarde zijn, Moodysson toont dat het leven bij de overburen, die de boel vanachter de vitrage scherp in de gaten houden, niet veel beter is. Voor de overbuurjongen - brildragend, te dik en ook een outsider - is opgroeien eveneens geen pretje. Volwassenen zijn stomme idioten die alleen met zichzelf bezig zijn, concludeert Eva. De talentrijke Moodysson laat dat zien, zonder opgeheven vingertje. En om te pesten laat hij SOS van het commerciŽle Abba uit de speakers schallen.

Internet Movie DataBase
De Volkskrant
NRC Handelsblad, en interview
Trouw
Het Parool
de Filmkrant

Together (Tillsammans)
Zweden/Denemarken/Italië, 2000
Productie: Lars Jönsson
Regie en scenario: Lukas Moodysson
Camera: Ulf Brantas
Montage: Michal Lesczylowski
Muziek: Abba, Nationalteatern, Bo Hansson
Kleur, 106 minuten, AL
Met: Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Gustav Hammarsten
Distributeur: Upstream Pictures

4 okt 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.