Rsd do 2 nov 2000 Fucking Åmål - Lukas Moodysson
BoZ zo 5 (16u) & di 7 nov 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


In Åmål is geen zak te doen. Zie in dit Zweedse plaatsje met het zeurderige knäckebrödtaaltje als jongere maar je weg te vinden, zoals Elin, het populairste meisje van de school. Ook de stille Agnes kan haar draai niet vinden in Åmål. Ze heeft nauwelijks vrienden en koestert een groot geheim. Ze is smoorverliefd. Als Agnes zestien wordt, moet ze van haar ouders een feestje geven. Maar niemand komt, behalve haar invalide vriendin, van wie ze schoon genoeg heeft. Ineens staat Elin aan de deur, met haar zus. Niet uit vriendschap, maar uit balorigheid. De misselijke streek die ze met Agnes uithaalt, heeft onverwachte gevolgen.

Fucking Åmål is het debuut van de Zweed Lukas Moodysson (1969). Het is een verfrissende, ontroerende film, zeker vergeleken met de platte tienerfilms uit Amerika. Moodysson toont tenminste jongeren van vlees en bloed, hun twijfels, grillen en soms uiterst botte, hypocriete gedrag. Dankzij het prachtige, natuurlijke spel van Rebecca Liljeberg (Agnes) en Alexandra Dahlström (Elin), weten ook oudere jongeren weer hoe het was om puber te zijn.

Fucking Åmål trok in Zweden meer bezoekers dan Titanic. Nederlandse jongeren kozen Fucking Åmål vorig jaar uit als beste film in het programma Moviezone.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Fucking Åmål
Zweden, 1998
Productie: Lars Jönsson
Regie en scenario: Lukas Moodysson
Camera: Ulf Brantås
Montage: Michal Leszczylowski en Bernhard Winkler
Geluid: Nils Nilsson
Art direction: Lina Strand en Heidi Saikkonen
Met: Rebecca Liljeberg, Alexandra Dahlström, Erica carlson, Mathias Rust
Kleur, 89 minuten
Distributie: Upstream Pictures

11 oktober 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.