DONDERDAG 15 MEI 1997; 20.30 uur 
N'OUBLIE PAS QUE TU VAS MOURIR - XAVIER BEAVOIS

Frankrijk, 1995, kleur, 118 minuten. 

 

Deze vertoning werd opgedragen aan ons op 7 mei overleden bestuurslid, ex-voorzitter, jarenlang drijvende en inspirerende kracht achter Filmhuis Roosendaal, John Dullemond, die ook de Filmhuis-site ontwierp.

Intense zoektocht naar de grenzen van het bestaan

Xavier Beauvois’ debuutfilm Nord was in 1992 een veelbelovend realistisch drama over een gezin in het troosteloze noorden van Frankrijk, dat leed onder het alcoholisme van de vader. N’OUBLIE PAS QUE TU VAS MOURIR is echter een romantische tragedie, die aan wil tonen dat de levensidealen van de Romantiek, verwoord door dichters als Rimbaud, Baudelaire en Lord Byron, weer actueel zijn.

Benoît wordt, als hij bijna is afgestudeerd in de kunstgeschiedenis, opgeroepen voor militaire dienst. Om onder de dienstplicht uit te komen, simuleert hij drugsverslaving. Bij het medische onderzoek blijkt hij echter seropositief te zijn. Na de eerste schok te boven te zijn gekomen, besluit hij zijn oude leven op te geven en geeft hij zich over aan een intense zoektocht naar de grenzen van het bestaan.

Xavier Beauvois vertolkt de hoofdrol op overtuigende wijze, de beelden zijn zeer verzorgd en de pianomuziek van John Cale is een van de mooiste soundtracks van de laatste jaren. Leuk detail is dat de dochter van Catherine Deneuve en Marcello Mastroianni, Chiara Mastroianni, ook een rol vertolkt in deze film, die vooral een bijzondere, authentieke getuigenis is van de huidige tijdgeest.


Deze pagina is het laatst gewijzigd op 2 juni 1997. Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg. Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.