Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

Volgende film

 

DONDERDAG 21 MEI 1998
- JOHN SAYLES

Het onvermogen om van je verleden los te komen

Filmhuis Roosendaal probeert niet te volstaan met het draaien van de grootste successen uit het landelijk filmhuiscircuit. Onbekend maakt vaak onbemind, maar er is zoveel fraais te ontdekken. Vorig seizoen draaiden we bijvoorbeeld voor een enthousiast publiek de jeugdfilm The Secret of Rowan Inish, een prachtig Iers sprookje van de in Nederland onbekende regisseur John Sayles. Hij is een van de intelligentste onafhankelijke Amerikaanse filmmakers die al bijna twintig jaar eigenzinnige, sociaal bewogen films maakt over de geschiedenis van zijn land.

In LONE STAR worden de mensen achtervolgd door de geschiedenis van Texas. Twee sergeanten vinden in de woestijn, de schedel, de ster en de vrijmetselaarsring die ooit behoorden aan Charlie Wade (Kris Kristofferson), een corrupte, racistische sheriff. Hij werd gehaat door het zwarte en Latijns_Amerikanse deel van de bevolking en verdween spoorloos in 1957, waarna zijn hulpsheriff Buddy Deeds hem opvolgde. Deze bleef dankzij zijn politiek inzicht dertig jaar aan de macht. De vondst wordt onderzocht door de jonge sheriff Sam Deeds, die zijn vader verdenkt een rol in de verdwijning van Wade te hebben gespeeld.

LONE STAR lijkt een western, een ‘whodunnit’, maar is veel meer dan dat. Er zijn veel kleine verhaallijntjes en personages, die samen complexe werkelijkheid genuanceerd vorm geven. LONE STAR is een rijke film, met ondanks het volle verhaal een aangenaam rustig tempo. Opvallend knap is Sayles in het laten samenvloeien van verleden en heden binnen een en dezelfde scne. Hiermee toont hij de grote rol aan die de geschiedenis in het leven van alledag speelt.

Zie ook Lone Star.

Lone Star
VS, 1996, kleur, 135 minuten
Scenario, regie en montage: John Sayles
Met: Chris Cooper, Kris Kristofferson, Ron Canada, Elisabeth Pea

11 april 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1998 Filmhuis Roosendaal.