Actueel programma Filmhuis Roosendaal

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

Vorige film

 

DONDERDAG 28 MEI 1998
CONTE D'ETE - ERIC ROHMER

Liefdesperikelen op het strand

Eric Rohmer is met recht een levende legende te noemen. De 78-jarige filmregisseur, die altijd met eigen scenario’s werkt, is niet alleen de hoofdrolspeler van de Nouvelle Vague, hij is ook docent literatuur en filmgeschiedenis, filmcriticus, schrijver, theaterregisseur en televisiemaker. Zijn oeuvre is opgebouwd uit een aantal sterk geordende cycli. CONTE D"ETE is de derde film uit de nog onvoltooide cyclus Contes des quatre saisons. Als laatste uit deze cyclus wordt dit jaar Conte d’automne verwacht.

CONTE D’ETE speelt zich af tijdens de zomervakantie aan de kust van Bretagne. Gaspard, student wiskunde en muzikant, wacht op de komst van zijn lief Lena. Al snel komt hij in contact met Margot, wier vriend ook niet aanwezig is. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Maar tegelijkertijd krijgt Gaspard een oogje op de aantrekkelijke Solène. Dan duikt Lena op. Gaspard raakt verstrikt in zijn eigen net van afspraken en zal een keuze moeten maken. Uiteindelijk zorgt een toevallige gebeurtenis voor zijn bijzondere, onverwachte keuze.

In de loop der jaren heeft Rohmer met zijn films een universum van jeugdliefdes opgebouwd. Eigentijdse zedenschetsen, waarbij hij niet zozeer stelling neemt, als wel alle mogelijke opties en variaties door lijkt te willen nemen. Alles lijkt hjeel waarheidsgetrouw. De door Rohmer gecreëerde werkelijkheid is net zo geloofwaardig als de alledaagse realiteit. Dat maakt hem tot een van de meest intrigerende filmmakers van dit moment.

Conte d'été
Frankrijk, 1996.
Produktie: Françoise Etchegaray.
Scenario en regie: Eric Rohmer.
Camera: Diane Baratier.
Geluid: Pascal Ribier.
Montage: Mary Stephen.
Muziek: Philippe Eidel.
Met: Melvil Poupaud, Amanda Langlet, Aurlia Nolin, Gwenaëlle Simon.
Kleur, 113 minuten.

13 april 1998.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1998 Filmhuis Roosendaal.