DONDERDAG 10 APRIL 1997; 20.30 uur 
HOOP DREAMS - STEVE JAMES
REGIE: STEVE JAMES. CAMERA: PETER GILBERT. 
MET: WILLIAM GATES, ARTHUR AGEE, EMMA GATES. 
USA, 1994, KLEUR, 171 MINUTEN. 

De bijna drie uur durende documentaire Hoop Dreams is het resultaat van jarenlang hard werken. Zeven jaar besteedden Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert aan het maken ervan. Nadat de film begin 1994 op het Sundance-festival de publieksprijs won, werd hij bedolven onder de aandacht van de media. De video-opnamen werden overgezet naar film en deze werd vervolgens met veel succes in de bioscoop uitgebracht. 

Hoop Dreams volgt twee jonge, zwarte basketbalspelers uit Chicago op hun weg naar de top. De twee hoofdpersonen van de film, William Gates en Arthur Agee, zijn veertien jaar als de film begint en achttien jaar als de film eindigt. In die periode zijn ze van verlegen tieners uitgegroeid tot bijna volwassen mannen. 

We volgen hun leven en ambities, die duidelijk veranderen door de jaren heen. Arthur, voor wie het basketballen vooral de manier is om weg te komen uit het getto, zien we gaandeweg verharden. En ook William, die er aanvankelijk beter voor blijkt te staan dan Arthur, komt voor problemen te staan die bijna onoverkomelijk blijken te zijn. Beide spelers maken spectaculaire ups en downs mee, wat voor de documentairemakers uiteraard alleen maar goed van pas komt. Hun streven naar succes maakt veel duidelijk over het Amerikaanse onderwijssysteem, waarin sport een beslissende factor vormt voor degenen die het niet alleen van hun hersens kunnen hebben. 

Pieter Steinz in NRC Handelsblad, 13-12-1995: 
"Ik ken weinig films die zo genuanceerd en zonder effectbejag een beeld geven van de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Dat Hoop Dreams basketbal als uitgangspunt neemt, doet daar niets aan af. Ook een sporthater zal bijna drie uur lang op het puntje van zijn stoel zitten." Deze pagina is het laatst gewijzigd op 2 Maart 1997.
Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Webmaster!
Copyright © 1997 Filmhuis Roosendaal.