Rsd do 24 jan 2002 The Goddess of 1967 - Clara Law
BoZ ma 28 jan 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een snoek uit 1967, dat spreekt toch minder tot de verbeelding dan 'The Goddess', de Engelse term voor het klassieke automodel CitroŽn DS. Voor JM, een Japanse computeryup, is deze auto inderdaad als een godin: een obsessie. Hij reist naar aanleiding van een advertentie speciaal naar AustraliŽ om een exemplaar te kopen. Daar aangekomen, treft hij de autoverkoper dood aan. Een blind meisje dat ook in het huis aanwezig is, BG, wijst hem de weg naar de eigenaar van de auto. Vijf dagen rijden zij in het prachtige voertuig door het haast onwerkelijke Australische landschap, oogverblindend vastgelegd door Dion Beepes, de camaraman die eerder Jane Campions Holy Smoke zo mooi maakte. Het is ook een reis naar het innerlijke, waarbij het extreem verschillende tweetal ook nog verliefd wordt. Gaandeweg wordt de wonderlijke levensgeschiedenis van de oude auto en zijn eigenaars verteld.

Clara Law maakte vroeger films over de botsende culturen in haar leven in Hongkong. Nadat zij emigreerde naar AustraliŽ, bleef zij dit thema trouw. Floating Life was daarvan het eerste Australische voorbeeld. Laws films zijn altijd bijzonder gestileerd en origineel vormgegeven. Dat staat een dramatische, ontroerende ontknoping zeker niet in de weg. De duistere, gewelddadige kant van de mensen 'down under' wordt akelig duidelijk in de contrasterende prachtige wereld. The Goddess Of 1967 is een prachtige, rijkgevulde film, een lust voor het oog, het hoofd en het (brekende) hart.

Internet Movie DataBase
De Volkskrant
Parool
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Filmkrant

The goddess of 1967
Australië, 2000
Productie: Peter Sainsbury, Eddie L.C. Fong
Regie: Clara Law
Scenario: Clara Law, Eddie L.C. Fong
Camera: Dion Beebe
Montage: Kate Williams
Art direction: Nicholas McCallum
Muziek: Jen Anderson
Met: Rose Byrne, Rikiya Kurokawa, Nicholas Hope, Elise McCredie
Kleur, 118 minuten
Distributie: Cinemien
Kijkwijzer: 12

8 december 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.