De jonge Syrische vluchteling Khaled hoopt politiek asiel te krijgen in Helsinki. Het wordt hem snel duidelijk dat hij aangewezen is op een illegaal bestaan. Hij vindt werk als afwasser in het nieuwe restaurant van Wikström, een norse vijftiger die net zijn eigen leven totaal op zijn kop gezet heeft. Wikström heeft namelijk zowel met zijn werk als vertegenwoordiger in overhemden als met zijn alcoholische vrouw gebroken. Khaled en Wikström lijken wel iets in elkaar te herkennen. Een succesvol restaurant opzetten blijkt nog niet zo gemakkelijk.

Kaurismäki brengt in zijn naar eigen zeggen laatste film zijn geheel eigen stijl tot perfectie. Statisch gefilmd, vol gortdroge humor en uitgestreken gezichten, maar het verhaal is buitengewoon humaan. Marjeet Verbeek van Spirit in Roosendaal leidt de film op donderdag in.

— NRC
“Een Kaurismäki oogt toch volstrekt eigenzinnig en authentiek” “The Other Side of Hope een lichte, uit duizenden herkenbare Kaurismäki-eske toon. Zijn gortdroge humor zorgt ervoor dat de humanistische boodschap nooit drammerig aanvoelt”

— het Parool
“De vaste kenmerken van Kaurismäki’s eigenzinnige cinema zijn opnieuw aanwezig – spaarzame, droogkomische dialogen (‘Asiel zoeken is het probleem niet. Daar ben je niet de eerste in’), stoïcijnse hoofdpersonen (met als hoogtepunt het meest pokerface-achtige potje poker uit de filmgeschiedenis), felgekleurde en toch grauw ogende sets” “Hartverscheurend echt verhaal”

— Trouw
“Kenmerkende schilderachtige tableaus, overgoten met humor” “Fantastisch hoe Kaurismäki – op het afgelopen filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot beste regisseur – de paden van de oude Fin en de jonge Syriër laat kruisen”.

Bergen op Zoom

  • zo 24 sep 2017, 18:45 uur
  • di 26 sep 2017, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 21 sep 2017, 20:30 uur

Etten-Leur

  • wo 27 sep 2017, 20:30 uur


Finland 2016, Fins, Engels, Arabisch

Regie: Aki Kaurismäki

Scenario: Aki Kaurismäki

Met: Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji

Speelduur: 98 minuten


IMDB

Officiële website

Recensies