Over ons

Cinema Paradiso is een Filmhuis in de de drie bioscopen die samen C-Cinema vormen: Cinema Kiek in de Pot in Bergen op Zoom, City bioscoop Roosendaal en Cine-Service Etten-Leur. Per speelweek (donderdag t/m woensdag) zijn meestal twee verschillende films te zien, die geselecteerd worden door een groepje vrijwilligers dat ‘de filmclub’ draait. De selectie vindt plaats op basis van kwaliteit, niet uit commerciële motieven. Doel is met kwaliteitsfilms een culturele aanvulling te bieden in het door populaire publieksfilms gedomineerde bioscoopaanbod.

Cinema Paradiso opereert op deze wijze in Bergen op Zoom vanaf 1994, in Roosendaal vanaf 1998 en in Etten-Leur vanaf de opening van Cine-Service in 2009. In Roosendaal vertoonde Filmhuis Roosendaal van 1983 tot 1998 op andere locaties, waaronder schouwburg de Kring, alvorens de activiteiten met de bioscoop te bundelen in Cinema Paradiso. De formule is een groot succes: met ongeveer 1000 leden en goede bezoekerscijfers hebben we een belangrijke positie verworven in het culturele leven van West-Brabant. De waardering valt af te lezen aan de rapportcijfers die ons publiek na iedere film geeft middels scheurkaartjes (het gemiddelde is steeds boven de 8,5). Het programma is steeds zo breed en afwisselend mogelijk samengesteld, onder het motto ‘voor ieder wat wils’, maar steeds met kwaliteit als norm.

De films worden vertoond als een gewone bioscoopvoorstelling, voor iedereen toegankelijk. Kaartjes worden via de bioscoopkassa verkocht, de vertoning wordt door de bioscoop verzorgd. Reserveringen lopen dus via de bioscoop, niet via Cinema Paradiso. Een groep vrijwilligers verzorgt de programmering en de publiciteit voor de voorstellingen, in de vorm van een maandelijkse folder (op papier en digitaal), een digitale nieuwsbrief en deze website. Ook Facebook wordt breed benut. Daarnaast verzorgen de medewerkers een korte inleiding bij de voorstellingen.

U ondersteunt Cinema Paradiso door lid te worden. Dit kan voorafgaand aan de voorstelling bij onze medewerkers, die vanaf een half uur voor de voorstelling aan een tafeltje bij de kassa zitten. Ook verlengen van een lidmaatschap kan daar - u krijgt dan meteen een lidmaatschapspasje mee. De kosten bedragen €10 per pasje per jaar. Indien u de papieren folder thuisgestuurd wilt hebben betaalt u een toeslag van €2. Leden betalen een gereduceerde toegangsprijs bij de Cinema Paradiso film (€8 ipv €11,50).

Cinema Paradiso wordt ondersteund door Gemeente Roosendaal en Gemeente Bergen op Zoom. Deze ondersteuning wordt benut om zelfstandig de zogenaamde ‘kwetsbare’ films te huren. Films die uitgebracht worden door kleine, niet commerciële filmverhuurders. Op deze manier kan Cinema Paradiso een volwaardig filmhuisprogramma bieden waarbij geen enkele belangrijke film buiten de boot hoeft te vallen.