Op een avond in 1952 wordt de jonge Sammy door zijn ouders meegenomen naar de bioscoop. Zijn ouders zijn bang dat de treinbotsing in de film The Greatest Show on Earth voor nachtmerries zal zorgen. Sammy’s reactie is anders: hij speelt de botsing na met zijn modeltrein en filmt het met de gezinscamera. De liefde voor film is geboren. Zijn moeder (Michelle Williams), een getalenteerd pianiste, vindt het prachtig. Ze stimuleert hem de artistieke kant op te gaan. Zijn vader (Paul Dano), computeringenieur, ziet het echter als niet meer dan een hobby en vindt studeren voor een zakelijk succes belangrijker. Sammy (Gabriel Labelle) legt jarenlang het familieleven vast en doet een ontdekking die grote gevolgen heeft. Al filmend in vele genres, met zijn vrienden en zussen in de hoofdrollen, ontdekt hij de kracht van de camera: een filmmaker is geboren.

The Fabelmans is de meest persoonlijke film van Steven Spielberg tot nu toe en is gebaseerd op zijn eigen jeugd.

— de Volkskrant
"Hier richt een filmmaker een monument op voor zichzelf, zijn familie en de algehele filmmagie."

— NRC
"The Fabelmans gaat over losmaken: het moment dat je beseft dat je ouders mensen met gebreken zijn en je de eerste stappen in de volwassen wereld zet, sadder and wiser."

— Trouw
"In zijn ode aan de cinema toont Spielberg zichzelf van een andere kant."

— VPRO Cinema
"Dat het typische Spielberg-sentiment er soms dik bovenop ligt, staat een meeslepende filmervaring niet in de weg. Wat vooral indruk maakt is de milde, empathische blik van de verteller. Mooi spel ook, vooral van Williams als theatrale moeder."

Bergen op Zoom

  • zo 26 mrt 2023, 11:15 uur
  • di 28 mrt 2023, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 23 mrt 2023, 20:30 uur
  • zo 26 mrt 2023, 11:15 uur

Etten-Leur

  • zo 26 mrt 2023, 11:15 uur
  • wo 29 mrt 2023, 20:30 uur


VS 2022, Engels

Regie: Steven Spielberg

Scenario: Tony Kushner, Steven Spielberg

Met: Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Julia Butters, Gabriel LaBelle

Speelduur: 151 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website