Het is begin 20e eeuw. Suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) runt zowel zijn plantage als zijn huishouden op ouderwets koloniale wijze. Terwijl er op de plantage en in de fabriek sprake is van onvrede onder de arbeiders, woedt er in het huis een stille strijd tussen echtgenote Agathe (Renée Soutendijk) en bijslaap annex bediende Siti, moeder van Jan’s zoon en oogappel Karel. Als Jan plotseling overlijdt, blijkt zijn testament een verrassing te bevatten.

Heel bijzonder, dit in prachtige kleuren geschoten satirische drama. Renée Soutendijk won voor haar rol in Locarno de prijs voor de beste hoofdrol en het is tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars. Bij het Nederlands Filmfestival won de film bijna alle kalveren die vergeven werden.

— de Volkskrant
"De film gaat over koloniaal geweld, met een vernietigend oordeel over de hooghartige waanzin van de overheerser, maar Sendijarevic brengt het met humor en nuance."

— NRC
"Het Nederlandse koloniale verleden is een zwaar ondervertegenwoordigd onderwerp in de Nederlandse film, en Sendijarević maakt in haar inventieve, grillige, ironische film in één klap alles goed."

— Trouw
"De licht-surrealistische sluier die over alles hangt, doet denken aan sommige films van David Lynch."

Bergen op Zoom

  • zo 5 nov 2023, 18:45 uur
  • ma 6 nov 2023, 20:00 uur

Roosendaal

  • vr 3 nov 2023, 16:00 uur
  • wo 8 nov 2023, 20:00 uur


Nederland 2023, Nederlands, Bahasa

Regie: Ena Sendijarevic

Scenario: Ena Sendijarevic

Met: Renée Soutendijk, Florian Myjer, Lisa Zweerman, Hans Dagelet, Hayati Azis, Peter Faber, Rio den Haas, Muhammad Khan

Speelduur: 103 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website