We gaan u niet wijs proberen te maken dat Son of Saul een gezellige film is. De jonge Hongaarse filmmaker László Nemes waagde het om de niet voor te stellen verschrikking van vernietigingskamp Auschwitz te verbeelden. Hij deed dit zo overtuigend dat hij er in Cannes de Grand Prix mee won en alom juichende recensies oogstte.

Het verhaal draait om Saul Auslander (Géza Röhrig). Hij is een Sonderkommando, één van de gevangenen die de vernietigingsmachines draaiend moeten houden (en zo hun eigen leven konden rekken). Sommigen wisten in het geheim brieven te versturen, waardoor we nu weten hoe het er in de kampen aan toe ging.

De film toont anderhalve dag uit het leven van Saul. Hij is wanhopig op zoek naar een manier om zijn zoon – of de jongen die hij als zodanig meent te herkennen – te begraven. De gruwelijkheden die om hem heen gebeuren komen grotendeels onscherp in beeld, rauw zonder al te expliciet te zijn. Op een bijzondere manier komt de onvoorstelbare wereld in een vernietigingskamp bij de kijker binnen. Een unieke film die je gezien moet hebben.

Bergen op Zoom

  • zo 17 jan 2016, 00:00 uur
  • di 19 apr 2016, 00:00 uur

Roosendaal

  • do 14 apr 2016, 00:00 uur

Etten-Leur

  • wo 20 apr 2016, 00:00 uur


Hongarije 2015, Hongaars, Yiddish en Duits

Regie: László Nemes

Scenario: László Nemes, Clara Royer

Met: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

Speelduur: 107 minuten


IMDB

Recensies