Waarom, dat weten we niet, maar de vrijgezelle broers Gummi en Kiddi hebben al meer dan 40 jaar mot en praten niet met elkaar. Lastig wel, want ze wonen naast elkaar op de ouderlijke boerderij en daar in het noorden van IJsland zijn de bewoners dun gezaaid. Allebei fokken ze het schapenras van hun familie, toen de boerderij nog één was en allebei koesteren ze hun prijsram. Wie gaat er winnen bij de jaarlijkse verkiezing?

Als de vallei getroffen wordt door het dodelijke scrapie moeten alle mogelijke besmette boerderijen geruimd worden en zal dat het einde betekenen voor hun oude schapenras. De dwarskoppen komen elk op eigen manier in verzet, maar zullen toch moeten samenwerken. Uiteindelijk blijken de twee net als het landschap te zijn: van buiten koud maar warm van binnen.

Rams won in Cannes de belangrijke Un Certain Regard prijs voor jong talent en terecht: de gortdroge humor en het heerlijke spel maken deze tragikomedie een lust om naar te kijken. Dat doen de gebreide truien trouwens ook!

Bergen op Zoom

  • di 16 feb 2016, 00:00 uur

Roosendaal

  • wo 17 feb 2016, 00:00 uur


IJsland 2015, IJslands

Regie: Grímur Hákonarson

Scenario: Grímur Hákonarson

Met: Sigurdur Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Boving

Speelduur: 93 minuten


IMDB

Recensies