Het is de zomer van 1995. De wereld kijkt verbijsterd toe hoe de burgeroorlog in Bosnië tussen Serven en moslims zich ontwikkelt. De VN proberen met interventies de spanning te verminderen. Het Nederlandse Dutchbat bevindt zich in Srebrenica, met als opdracht de bescherming van de burgerbevolking.

Bosnische Aida, die tolkt voor de Nederlandse eenheid, maakt zich grote zorgen. Ze vreest voor het leven van haar landgenoten als de Serven onder leiding van kolonel Mladić de stad onder de voet lopen. Al haar hoop is gevestigd op de Dutchbatters en de VN, als duizenden gevluchte Bosniërs, waaronder haar gezin, zich melden aan de poort van de militaire basis.

Een indrukwekkend en hartverscheurend tijdsdocument over de val van de enclave, misschien juist door het ontbreken van gewelddadige oorlogsscènes. Op het online IFFR van afgelopen februari won de film de publieksprijs.

— NRC
"Quo vadis, Aida? maakt – wellicht ook door het vrouwelijke gezichtspunt – juist indruk omdat hij niet imposant of stellig wil zijn. Omdat hij laat zien dat herinneren en rouwen een proces zijn."

— Trouw
"Aan alles voel je dat er over de weergave van het bloedbad is nagedacht. Žbanić brengt het subtiel, terughoudend, waardoor er ruimte is om na te denken over het grote wegkijken."

— de Volkskrant
"Het is te merken dat Zbanic veel research heeft gedaan; zo reisde ze naar Nederland om een aantal Dutchbat-veteranen te spreken. Het leidde tot een evenwichtig beeld. De film is er niet minder confronterend om."

Bergen op Zoom

  • zo 5 sep 2021, 18:45 uur
  • ma 6 sep 2021, 20:30 uur

Roosendaal

  • wo 8 sep 2021, 20:30 uur


Nederland, Bosnië 2020, Servo-Kroatisch, Bosnisch, Nederlands

Regie: Jasmila Žbanić

Scenario: Jasmila Žbanić

Met: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Raymond Thiry, Juda Goslinga, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx, Johan Heldenbergh, Reinout Bussemaker, Micha Hulshof, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Joes Brauers

Speelduur: 101 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website