Na Festen en Submarino maakte Thomas Vinterberg opnieuw een indringend familiedrama. Met Kollektivet bleef hij wat dichter bij zijn eigen achtergrond. Hij groeide namelijk zelf op in een commune in de jaren 70. Niet volgens het veel gekoesterde wilde clichébeeld van alles kan en moet met iedereen, maar veel minder spectaculair, gewoon een gemeenschap van gelijkgestemde geesten die op een fijne, open manier samen probeert te leven.

Met dat idee beginnen Erik en Ann een gemeenschap in de door Erik geërfde villa. Maar ja, ook in een idealistische omgeving is het vlees zwak. Overspel van Erik zorgt er voor dat alles erg betrekkelijk wordt. Ook de zo gekoesterde idealen.

Vinterberg vertelt het verhaal vanuit het standpunt van de vrouwen, Anna en dochter Freja. Het scenario schreef hij samen met Tobias Lindholm, de maker van Kapringen en Krigen. Eerder bedachten ze samen Jagten. Hoofdrolspelers Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm kent u ook uit eerdere films. Ze zijn weer zeer op dreef in dit even liefdevol als kritische tijdsbeeld.

Bergen op Zoom

  • zo 3 jul 2016, 18:45 uur
  • di 5 jul 2016, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 30 jun 2016, 20:30 uur

Etten-Leur

  • wo 6 jul 2016, 20:30 uur


Denemarken 2016, Deens

Regie: Thomas Vinterberg

Scenario: Thomas Vinterberg en Tobias Lindholm

Met: Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

Speelduur: 111 minuten


IMDB

Recensies