Doof kind is een ontroerend en geestig portret over de innemende dove jongen Tobias, die zijn draai in het leven gevonden heeft en zichzelf allesbehalve zielig vindt. Vader Alex (in het dagelijks leven directeur van filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam) heeft Tobias en zijn broer Joachim van kleins af aan gefilmd. Aan de hand van deze familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. De drie zijn hecht, en samen blikken ze, druk gebarend, terug op Tobias’ jeugd. Communicatie met de horende wereld verloopt vaak moeizaam, maar op Gallaudet University in Washington, de enige dovenuniversiteit ter wereld, voelt Tobias zich als een vis in het water. Daar ervaart hij hoe rijk de dovencultuur is.

Tobias’ onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid staat het stellen van allerhande vragen niet in de weg. Die gaan over de problemen van het grootbrengen van een doof kind, de consequenties voor de overige gezinsleden en de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Doof kind is een pracht van een familieportret, een eye-opener en het bewijs dat je als dove beslist niet gehandicapt hoeft te zijn. Tijdens het IDFA ging de film er terecht met de publieksprijs vandoor.

— NRC
“Documentaire laat zien dat doofheid geen handicap is”

— Trouw
“’Doof Kind’ is een intieme, ontroerende én geestige documentaire”

— VPRO Cinema
“een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur”

— de Telegraaf
Ontroerend lesje volwaardigheid”

Bergen op Zoom

  • zo 13 mei 2018, 11:15 uur
  • di 15 mei 2018, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 10 mei 2018, 20:30 uur
  • zo 13 mei 2018, 11:15 uur

Etten-Leur

  • zo 13 mei 2018, 11:15 uur
  • wo 16 mei 2018, 20:30 uur


Nederland 2017, Nederlands

Regie: Alex de Ronde

Scenario: Alex de Ronde

Met: Joachim de Ronde, Tobias de Ronde

Speelduur: 71 minuten


IMDB

Officiële website