Het rechtbankdrama Denial is gebaseerd op één van de meest spraakmakende processen uit de Britse geschiedenis. In 1993 publiceerde de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt het boek Denying the Holocaust, waarin zij David Irving als ontkenner van de Holocaust bestempelde en zijn geloofwaardigheid als auteur in twijfel trok. Irving klaagde haar in 1996 aan wegens smaad en het proces waarvan de film het verslag is werd de belangrijkste juridische beproeving op het gebied van Holocaustontkenning en vrijheid van meningsuiting van de twintigste eeuw. Met prachtig acteerwerk van Rachel Weisz, Tom Wilkinson en Timothy Spall, en bijzonder relevant in een tijd waarin de waarde van feiten onder druk staat en antisemitisme op veel plaatsen weer opduikt.

— het Parool
"Het is knap hoe scenarist David Hare, die zijn sporen verdiende met The hours en The reader, van de ingewikkelde rechtszaak een inzichtelijk script heeft weten te maken"

— AD
"Gesteund door een voortreffelijke cast - vooral Timothy Spall als Irving en Tom Wilkinson als de advocaat van Lipstadt (Rachel Weisz) - maakte Jackson een belangwekkende film, zeker in tijden van oplaaiend antisemitisme."

— Filmtotaal
"Denial wordt (...) geholpen door de gunstige timing, maar is ook zonder dat aspect een solide dramafilm dankzij geweldige acteerprestaties van Timothy Spall en Tom Wilkinson. Een must-see voor diegenen die waarde hechten aan de geschiedenis en het scheiden van feiten en meningen."

Bergen op Zoom

  • zo 11 jun 2017, 11:15 uur
  • ma 12 jun 2017, 20:15 uur

Roosendaal

  • wo 14 jun 2017, 20:30 uur


VK/VS 2016, Engels

Regie: Mick Jackson

Scenario: David Hare naar boek van Deborah Lipstadt

Met: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall

Speelduur: 109 minuten


IMDB

Officiële website

Recensies