De slag om de Schelde is niet de enige belangrijke Nederlandse oorlogsfilm dit jaar. In De oost volgen we de jonge soldaat Johan de Vries (Martijn Lakemeier) ten tijde van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Hij raakt al snel gefrustreerd door de afwachtende houding van het Nederlandse leger. Dan maakt hij kennis met de charismatische Raymond Westerling, bijgenaamd de Turk (Marwan Kenzari). Westerling treedt keihard op tegen vermeende terroristen. Johan verandert in een loyale volgeling van de legerkapitein, totdat hij de waanzin inziet van de zuiveringsacties in de kampongs.

— de Volkskrant
"De groots opgezette, ambitieuze derde film van Taihuttu (Rabat, Wolf) culmineert in een nietsontziende verbeelding van een van de zwartste bladzijden in de Nederlandse geschiedenis."

— NRC
"een tijdige, knappe film over onze weggemoffelde dekolonisatie."

— VPRO Cinema
"De beelden van vergeldingsacties – mèt verwijzing naar Apocalypse Now – en standrechtelijke executies blijven nog lange tijd nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers."

Bergen op Zoom

  • zo 8 aug 2021, 11:15 uur
  • ma 9 aug 2021, 20:30 uur

Roosendaal

  • do 5 aug 2021, 20:30 uur
  • zo 8 aug 2021, 11:15 uur

Etten-Leur

  • wo 11 aug 2021, 20:30 uur


Nederland, Indonesië, België 2019, Nederlands, Indonesisch

Regie: Jim Taihuttu

Scenario: Mustafa Duygulu, Jim Taihuttu

Met: Martijn Lakemeier, Denise Aznam, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Reinout Scholten van Aschat, Jim Deddes, Jeroen Perceval, Abel van Gijlswijk, Peter Paul Muller, Joenoes Polnaija

Speelduur: 141 minuten


Koop kaartjes

IMDB

Officiële website