Rsd do 18, wo 24 jan 2007

Zwartboek - Paul Verhoeven

BoZ zo 21, ma 22, di 23 jan 2007
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2006
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Half acterend Nederland mocht komen opdraven voor Zwartboek, Paul Verhoevens oorlogsepos waar hij samen met scenarist Gerard Soeteman (Floris, Soldaat van Oranje) bijna achttien jaar aan werkte. Zwartboek is Verhoevens eerste Nederlandse productie in ruim twintig jaar en werd meteen een succes: de film werd vol lof ontvangen op het filmfestival van VenetiŽ en kreeg drie Gouden Kalveren. Zwartboek werd een platina film (vierhonderdduizend bezoekers), is te zien in ruim zestig landen en is onze Oscarinzending.

In Zwartboek wreekt de Joodse zangeres Rachel Stein (Carice van Houten) haar vermoorde familie door bij het verzet te gaan. Als Ellis de Vries infiltreert ze in het hoofdkantoor van de SS in Den Haag en wordt verliefd op de Duitse officier die ze moet bespioneren. Meer dan een verhaal over een verzetsheldin is Zwartboek echter een film over vertrouwen en verraad. Er valt geen peil op te trekken, wie goed en fout zijn. Bij Verhoeven zijn de grootste schurken lid van het verzet. Mooie rollen zijn weggelegd voor Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint, Peter Blok en natuurlijk de oude boerderij in de Biesbosch die de lucht in moest. En de harmonie die de bevrijders binnenhaalt? Het had ons eigen Oranje Nassau of HOR kunnen zijn.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Zwartboek
Nederland, 2006
Regie: Paul Verhoeven
Productie: San Fu Maltha
Scenario: Gerard Soeteman, Paul Verhoeven
Camera: Karl Walter Lindenlaub
Montage: Job ter Burg, James Herbert
Art Direction: Wilbert van Dorp
Muziek: Anne Dudley
Met: Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn, Derek de Lint, Johnny de Mol, Michiel Huisman, Dolf de Vries
Speelduur: 135 minuten

18 dec 2006 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2006 Cinema Paradiso.