Rsd wo 19 nov 2008

You the Living - Roy Andersson

BoZ di 18 nov 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


De eigenzinnige Zweedse regisseur Roy Andersson zorgt na Songs from the Second Floor wederom voor een film die je uitdaagt, aan het denken zet maar ook aan het lachen brengt. We zien de dromen, de hobby's en de alledaagse beslommeringen van diverse stadsbewoners die het geen van allen gemakkelijk hebben. Daarbij gebruikt de perfectionist Andersson een zeer bijzondere vorm. De camera staat altijd stil, en binnen het vaste kader gebeuren allerlei onverwachte dingen, soms in uithoeken van het scherm. Je komt ogen tekort. De mensen richten zich met uitgestreken gezicht vaak rechtstreeks tot de kijker. De kleuren van de vervreemdende beelden zijn net zo vaal als de uitgebluste mensen en de betonnen, steriele plaatsen waar ze hun leven doorbrengen.

De situaties waarin we terecht komen zijn even absurd als herkenbaar. Centrale vraag is of de mens in staat is tot mededogen met de ander, tot empathie. Vrijwel iedere shot is aanleiding tot een ongemakkelijke maar niet te bedwingen lach. Ongemakkelijk, omdat de vaak triviale ellende je ook confronteert met je eigen situatie. Andersson noemt zijn film 'een mozaÔek van menselijke lotgevallen, een klucht over de menselijke conditie'. De film maakt grote indruk door de bijna niet te bevatten rijkheid van beelden en opgeroepen gedachten. Diep, maar tegelijk ongelofelijk komisch. Een unieke, niet te missen film

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

You the Living
Zweden/Duitsland/Frankrijk, 2007, Zweeds gesproken
Productie: Philippe Bober, Pernilla Sandström
Regie en scenario: Roy Andersson
Camera: Gustav Danielsson
Montage: Anna Märta Waern
Art direction: Magnus Renfors, Elin Segerstedt
Muziek: Benny Andersson
Met: Björn Englund, Håkan Angser, Eric Bäckman
Speelduur: 94 minuten

17 oktober 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.