Rsd wo 24 okt 2001 Yi yi - Edward Yang
BoZ di 23 okt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Yi betekent één in het Chinees. Yi yi twee. De Engelse titel van de film is echter ‘A one and a two’. De inzet voor een groots en swingend nummer, een familiegeschiedenis met vele losjes verbonden verhaallijnen die samen, net als bijvoorbeeld Short Cuts of Magnolia, meer zijn dan de som der delen. Een lange film die geen moment verveelt en een goed beeld geeft van het leven in een oerlelijk flatgebouw in Taipei. Zeer subtiel en onnadrukkelijk gefilmd, alsof er puur toevallig een camera aanwezig was. Yi-yi kreeg vorig jaar de prijs voor de beste regie in Cannes.

De personen ontmoeten elkaar aan het begin bij een bruiloft en aan het eind bij een begrafenis. N.J., een 45-jarige vader die werkt in een computerfabriek, en zijn vrouw Ming-Ming raken aardig in de midlife crisis. N.J. door de situatie op zijn werk, Ming-Ming als oma na een hersenbloeding in comateuze toestand bij hen ondergebracht wordt. N.J. loopt tegen zijn jeugdliefde Sherry op. Hoewel ze inmiddels getrouwd is met een Amerikaanse verzekeringsagent overweegt hij de draad met haar weer op te pikken. Zoontje Yang-Yang fotografeert ondertussen achterhoofden en vliegen. Het lijkt wel soap, maar het is, bijna stiekem, een tot de nok met schitterende vondsten en wijsheden gevulde, fantastische film. Een aanrader.

Officiële site
Internet Movie DataBase
NRC Handelsblad
de Volkskrant
De Filmkrant

Yi yi (A one and a two)
Taiwan/Japan, 2000
Productie: Shinya Kawai, Naoko Tsukeda
Regie en scenario: Edward Yang
Camera: Weihan Yang
Montage: Bowen Chen
Muziek: Kaili Peng
Met: Wu Nienjen, Issey Ogata, Elaine Jin, Kelly Lee
Kleur, 173 minuten
Distributie: Upstream Pictures


18 aug 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.