Rsd wo 31 okt 2001 The Yards - James Gray
BoZ ma 29 feb 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Wie destijds zijn debuutfilm Little Odessa zag, weet dat James Gray in staat is om een menselijke tragedie op een grootse manier voelbaar te maken en tegelijkertijd criminaliteit een menselijk gezicht te geven. Zo ook in The Yards: "Het drama, over een kansarme ex-gevangene die een burgerlijk leven probeert op te bouwen, heeft de ruwe toon van On the Waterfront, neigt in sfeer naar The Godfather en heeft de opbouw van een Griekse tragedie" (Volkskrant).

Leo Handler (Mark Wahlberg) komt uit de gevangenis en probeert zijn leven weer op de rails te krijgen. Hij wil geen problemen en gaat naar de plaats die veilig voor hem moet zijn: naar huis. Daar neemt hij een baan bij zijn oom Frank (James Caan, The Godfather) en hernieuwt de band met zijn oude vriend Guitierrez (Joaquin Phoenix, Quills) en diens vriendin Erica (Charlize Theron, The Cider House Rules). Tegen wil en dank belandt hij via zijn eigen familie en vriendenkring in een corrupt circuit waar je als ex-gevangene beter weg kunt blijven.

Intelligent geconstrueerd en aangrijpend vertolkt, belicht The Yards de meedogenloze hardheid van een criminele wereld. James Gray kan daarbij rekenen op een uitmuntende cast met Mark Wahlberg voorop. De thematiek van zijn films is te donker om een echt kassucces te worden, maar de ware filmliefhebber maalt daar gelukkig niet om.

Officiële site
Internet Movie Database
De Volkskrant
NRC
Het Parool

The Yards
VS, 2000
Regie: James Gray
Scenario: James Gray en Matt Greeves
Camera: Harris Savides
Muziek: Howard Shore
Met: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn, Faye Dunaway
Kleur, 115 minuten
Kijkwijzer: 12

4 oktober 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.