Rsd wo 7 juni 2000 Xiu Xiu, the sent down girl - Joan Cheng
BoZ di 6 juni 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Net als bij ons de tweede wereldoorlog, zal in China de Culturele Revolutie van Mao nog lang een belangrijk thema blijven in film en literatuur. Een nieuw, waargebeurd voorbeeld is Xiu Xiu, genoemd naar een meisje dat in 1975 net als vele lotgenoten op haar vijftiende naar een ver oord gestuurd wordt om de revolutie te dienen. Ze komt in Tibet terecht, waar ze begeleid wordt door een sympathieke nomadische paardenhoeder. Als haar 'diensttijd' er een half jaar later op zit blijken de authoriteiten haar vergeten. Om terug naar huis te komen is ze genoodzaakt zich te prostitueren aan de corrupte Chinese overheersers.

Joan Cheng werd geboren in Shanghai, maar vluchtte in 1981 naar Amerika. Ze is vooral bekend als actrice in The Last Emperor en Twin Peaks. Xiu Xiu is haar in China gedraaide regiedebuut, dat haar veel problemen opleverde met de lokale overheden, vanwege het perverse, corrupte beed dat ze schetst van de Chinese communisten. Een beeld dat in schrijnend contrast staat met het prachtig gefotografeerde Tibetaanse landschap. Xiu Xiu is een film die zowel ontroert als kwaad maakt.

OfficiŽle site
Internet Movie Database
Het Parool
De Telegraaf

Xiu Xiu, the sent down girl
China/VS, 1999
Productie: Joan & Alice Chen
Regie: Joan Chen
Scenario: Yan Geling & Joan Chen
Camera: Lue Yue
Montage: Ruby Yang
Met: LuLu, Lopsang, Gao Jie
Kleur, 100 minuten

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.