Rsd do 5 dec 2002 Women on the verge of a nervous breakdown
-
Pedro Almodóvar
BoZ ma 9 dec met lezing
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Net als vorig jaar La pianiste van Michael Haneke maakte ook de avant-premičre van dit jaar, Hable con ella, nieuwsgierig naar de maker en zijn verdere werk. Onze reactie is identiek als vorig jaar: de vertoning van een andere titel van dezelfde regisseur, met vooraf een lezing van een half uur van filmdocent Wim Fransen over zijn werk, dit keer bij de voorstelling in Bergen op Zoom. Met dank aan de provincie voor ondersteuning.

Bij Hable con ella - u weet nog wel, over de bijzondere relaties van mannen met vrouwen in een coma - gaven we al aan dat die film aanzienlijk ingetogener is dan het eerdere werk van Almodóvar. Mujeres al borde de un ataque de nervios uit 1988 is een bewijs van die stelling.

Pepa en Iván zijn acteurs, gespeeld door Carmen Maura en Antonio Banderas. Het einde van hun jarenlange relatie wordt door Iván op het antwoordapparaat gemeld: of Pepa zijn koffers alvast voor hem wil inpakken graag. Iván blijkt veel verzwegen te hebben voor zijn vriendin, die zelf ook aardig in de nesten raakt. Het resultaat is een hilarische, 'over the top' soapparodie, met veel Spaans temperament (zeg maar gerust hysterie), maar ook een psychologische visie op mannen en vrouwen.

Internet Movie DataBase
Homepage Pedro Almodóvar

Mujeres al borde de un ataque de nervios
Spanje, 1988
Regie, scenario en productie: Pedro Almodóvar
Camera: José Luis Alcaine
Montage: Jose Salcede
Muziek: Bernardo Bonezzi
Met: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano
Kleur, 90 minuten
Distributie: Filmmuseum

2 november 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.