Rsd do 18 mrt 99 Winterschläfer - Tom Tykwer
BoZ di 23 mrt 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Tom Tykwer (1965) kan met recht de Duitse filmontdekking van de afgelopen jaren worden genoemd. Hij debuteerde in 1993 op overrompelende wijze met Die tödliche Maria en zijn allernieuwste film Lola rennt was een van de verrassingen en publiekslievelingen op de filmfestivals van Venetië en Rotterdam. Tussen deze twee films maakte hij Wintersleepers (Winterschläfer): een beklemmend, prachtig vormgegeven en modern relatiedrama.

Gebaseerd op een ongepubliceerde roman van Anne-Françoise Pyszora, Expense Of Spirit, weefde scenarist Tykwer een intrige rond vier dertigers en een oudere boer in de sneeuw van de Duitse Alpen. Kort na het begin maakt een auto-ongeluk een einde aan het leven van een kind, de dochter van de boer. De vader rust niet voordat hij de schuldige heeft opgespoord. In werkelijkheid is de verantwoordelijkheid voor het drama niet aan één persoon toe te schrijven, maar aan een reeks kleine toevalligheden. Alle vier de hoofdpersonen hebben er iets mee te maken, zonder dat nog van elkaar te weten.

Als je deze film moet beschrijven in twee woorden is ‘adembenemend mooi’ het resultaat, zowel wat de vorm als de inhoud betreft. Winterschläfer hoort tot de categorie films die je eigenlijk twee keer moet zien. Om u niet te veel op kosten te jagen hebben we dit probleem opgelost door, net als bij The Idiots, Jeroen de Jong van Stichting MEI een lezing te laten geven, maar alleen in Bergen op Zoom.

Winterschläfer
Duitsland, 1997
Productie: Stefan Arndt
Regie: Tom Tykwer
Scenario: Tom Tykwer en Françoise Pyszora
Camera: Frank Griebe
Montage: Katja Dringenberg
Art direction: Alexander Manasse
Muziek: Tom Tykwer, Johnny Klimek en Reinhold Heil
Met: Ulrich Matthes, Marie-Lou Sellem, Floriane Daniel, Heino Ferch en Joseph Bierblicher
Kleur, 124 minuten
Distributie: Upstream Pictures

10 febuari 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.