Rsd wo 14 apr 99 Winter '89 - Danniel Danniel
BoZ ma 12 apr 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Winter '89 is de tweede speelfilm van Danniel Danniel. In zijn films zijn mensen vaten vol tegenstrijdigheden over wie het moeilijk oordelen is. Winter '89 onderzoekt waarom mensen die extreem verschillend zijn toch verliefd op elkaar worden. Winter '89 is dus een liefdesverhaal, waarbij het verhaal heen en weer springt tussen Nederland in 1989 en een anonieme dictatuur in de zeventiger jaren.

Centraal staat een onmogelijke maar gepassioneerde liefde tussen een linkse studente en en een geheime dienst-informant. Als de liefde onder druk van hun verschillende opvattingen bezwijkt, vlucht de vrouw met haar dochter naar Nederland. Wanneer in 1989 een politieke omwenteling plaatsvindt in zijn land, staat de man plotseling bij haar op de stoep.

Ondanks de filosofische en morele kwesties die Danniel in Winter '89 aan de orde stelt, is de film geen loodzware kost. Integendeel zelfs. Dankzij de opbouw en kleurstelling van de film weet hij zelfs duidelijk te maken dat jonge mensen die leven in een dictatuur ook veel plezier kunnen beleven.

Winter '89
Nederland, 1998
Regie, scenario en montage: Danniel Danniel
Productie: ID-TV, Harry de Winter
Met:
Marketa Hrubesova, Juliana Johanidesova, Petr Motloch
Kleur, 100 minuten

10 maart 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright 1999 Filmhuis Roosendaal.