Rsd wo 5 juli 2000 The Winslow Boy - David Mamet
BoZ di 4 juli 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


David Mamet oogstte veel succes als toneelschrijver. Met Glengarry Glen Ross (1984) won hij zelfs de Pulitzer Prize. Zijn interesse voor de filmwereld leverde ook een indrukwekkende lijst van bijna dertig filmscenario's op, waaronder The Postman Always Rings Twice (1981), The Verdict (1982); The Untouchables (1987), Homicide (1991), The Spanish Prisoner (1997), Wag the Dog (1997) en het door hem zelf geregisseerde The Winslow Boy. Mamets scenario is een adaptatie van het bekende toneelstuk van Terence Rattigan, dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

De jongste zoon van de Winslows wordt van een exclusieve marine-academie gestuurd, omdat hij een postcheque zou hebben gestolen. Vader, gespeeld door een schitterende Nigel Hawthorne, is overtuigd van de onschuld van zijn kind en vecht de zaak aan. Ten koste van alles zal hij de geschonden reputatie van zijn zoon herstellen en daarmee de naam van zijn gezin zuiveren.

Als films als Sense and Sensibility, The Remains of the Day of Howard's End u tot de verbeelding spreken, dan kunt u daar nu ook The Winslow Boy aan toevoegen. "Met inzicht en gevoel schildert Mamet een overtuigend beeld van een andere tijd en andere normen en waarden. The Winslow Boy is een sfeervol staaltje van vertelkunst, dat de liefhebbers van Engels drama en sterk acteren veel genoegen zal doen." (Telegraaf).

OfficiŽle site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant

The Winslow boy
Verenigde Staten, 1999
Productie: Sarah Green
Regie: David Mamet
Scenario: David mamet, naar toneelstuk van Terence Rattigan
Camera: Benoit Delhomme
Geluid: Clive Winter
Montage: Barbara Tulliver
Muziek: Alaric Jans
Met: Nigel Hawthorne, Jeremy Northam, Rebecca Pidgeon, Gemma Jones
Kleur, 110 minuten
Distributie: Columbia TriStar Films

5 mei 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.