Rsd do 25 mei 2000
wo 31 mei 2000
Windhorse - Paul Wagner
BoZ ma 29 mei 2000
di 30 mei 2000
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Tibet staat de laatste jaren flink in de belangstelling. Dat komt door het spirituele karakter van het land, het bijzondere landschap en de onderdrukking van het Tibetaanse volk. In zijn eerste speelfilm Windhorse benadrukt Paul Wagner vooral zijn solidariteit met de Tibetanen. De Amerikaan Wagner is van origine documantairemaker en dat is duidelijk te merken. Zijn film is een docudrama en als zodanig te plaatsen tussen speelfilms als Kundun en Seven Years in Tibet en de documantaire Die Salzmänner von Tibet.

De aanleiding van de film is het voorval dat Wagners nichtje overkwam begin jaren negentig. Zij werd door de Chinese autoriteiten gearresteerd omdat ze foto's had genomen van een demonstratie in Lhasa. In 1996 is Paul Wagner met een kleine, digitale camera naar Tibet en Nepal getrokken om clandestien deze film te maken met voornamelijk amateurs. De beklemmende sfeer is heel goed weergegeven. Met de illegaal verkregen beelden wordt de kijker de film ingezogen en ervaart hij de repressie bijna lijfelijk. 

Windhorses zijn dunne velletjes papier waarop de Tibetanen hun gebeden schrijven, om ze vervolgens de lucht in te werpen. Toevertrouwend aan de wind richten ze hun gebeden aan de goden. Windhorse is meer dan een gebed. Het is een niet mis te verstaan pleidooi voor aandacht voor de Tibetaanse zaak.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Volkskrant
De Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

Windhorse
Tibet, 1998
Productie: Paul Wagner
Regie: Paul Wagner
Scenario: Julia Elliot, Thupten Tsering, Paul Wagner
Camera: Steven Schecter
Montage: Paul Wagner, Tony Black
Muziek: Tommy Hayes, Sam Chapin, John Dana, Dadon
Met: Dadon, Jampa Kelsnag, Richard Chang, Lu Yu, Taije Silverman.
Kleur, 97 minuten
Distributie: Cinemien

5 april 2000 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2000 Filmhuis Roosendaal.