Rsd do 26 sept 2002 What time is it there? - Tsai Ming-liang
BoZ ma 30 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Wie film beschouwt als een optelsom van een spannend verhaal, snelle dialogen en een leuk muziekje, is bij Tsai Ming-liang aan het verkeerde adres. Deze Aziatische grootmeester uit Taiwan maakt existentiële films, over het leven zelf dus, vol melancholie en steevast met dezelfde acteurs. Ook zijn thema verandert niet. Al zijn films (Vive l'amour, The River, The Hole) gaan over eenzaamheid in de grote stad (Taipei).

In What Time Is It There? raakt een horlogeverkoper (Lee Kang-Sheng) verliefd op een meisje dat een horloge met een dubbele wijzerplaat zoekt. Ze gaat naar Parijs en wil graag de twee tijdzones in de gaten houden, vandaar. Terwijl de jongen eenzaam in zijn bedje smacht naar het meisje, doolt zijn moeder rond in huis, rouwend om haar dode echtgenoot, hopend op zijn reïncarnatie. Het meisje intussen probeert zich te vermaken in Parijs, koffiedrinkend in cafés, maar ook zij loopt met haar ziel onder de arm. Alle drie - de jongen, het meisje en de moeder - proberen verlossing te vinden in 'de liefde'. Ook nu rollen de tranen weer, net als in Tsai Ming-liangs doorbraakfilm Vive l'amour.

Het lijkt allemaal ellende troef, maar Tsai Ming-liang heeft een ontroerend einde in petto. Ook de beelden (vaak lang aangehouden, statische shots) zijn van een ontroerende schoonheid. Voor cinefielen heeft de regisseur er nog een 'grapje' in verstopt rondom Truffauts debuutfilm Les 4000 coups. Acteur Jean-Pierre Léaud, toen nog piepjong, duikt als oudere man op in Parijs. Op een kerkhof nog wel, waar de tijd gestold is.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Telegraaf
Filmkrant

Ni neibian jidian/What time is it there?
Taiwan/Frankrijk, 2001
Productie: Bruno Pesery
Regie: Tsai Ming-liang
Scenario: Tsai Ming-liang, Yang Pi-ying
Camera: Benoit Delhomme
Montage: Chen Sheng-chang
Art direction: Yip Kam Tim
Met: Lee Kang-sheng, Chen Shiang-chyi, Lu Yi-ching, Miao Tien, Cecilia Yip, Jean-Pierre Léaud e.a.
Kleur, 116 minuten
Distributie: Filmmuseum21 augustus 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.