Rsd wo 14 jan 2009

Le voyage du ballon rouge - Hsiao-hsien Hou

BoZ di 13 jan 2009
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Een hommage aan de klassieke kinderfilm Le ballon rouge van Albert Lamorisse uit 1957, gemaakt in opdracht van het Musée d`Orsay door de grote Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien. In zijn eerste niet in Azië gedraaide film laat hij culturen en levensritmen botsen via beelden die tegelijk esoterisch als alledaags triviaal aandoen.
In de beginbeelden maken we kennis met de zevenjarige Simon, die als enige bij een druk metrostation in Parijs een rode ballon ziet zweven. Hij krijgt hem net niet te pakken, maar de ballon daalt weer zodra Simon zich afwendt. In de loop van de film keert de ballon herhaaldelijk terug.

Simon woont met zijn moeder Suzanne (Juliette Binoche) in een klein en rommelig appartement. De hyperactieve en continu ratelende Suzanne heeft het druk met haar werk als theatermaakster (Franstalig Chinees poppentheater), met een wanbetalende onderhuurder, pogingen het appartement handiger in te delen en tal van andere dagelijkse beslommeringen. Ze huurt de Chinese filmstudente Song in als au-pair. Song is de rust zelfde, in alle opzichten de tegenpool van Suzanne. Ze zit wat dat betreft volledig op dezelfde lijn als Simon. Ook zij ziet de ballon; ze maakt er zelfs een filmpje over, waarin Simon figureert. Net als Song en Simon is Hou Hsiao-hsien een meesterlijk observator, die ook in de kleinste details van een slonzig appartement nog schoonheid weet te ontdekken.

Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

Le voyage du ballon rouge
Frankrijk, 2007, Frans gesproken
Regisseur: Hou Hsiao-hsien
Acteur: Juliette Binoche, Simon Iteanu, Song Fang, Hippolyte Girardot, Louise Margolin, Anna Sigalevitch
Producer: Kristina Larsen, François Margolin
Speelduur: 113 minuten

23 dec 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.