Rsd do 1 & wo 7 apr 99
do 5 juli 99
La vita Ť bella - Roberto Benigni
BoZ ma 5 & di 6 apr 99
di 13 juli 99
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een sprookjesachtige komedie over de Holocaust, dat is even slikken. De Italiaanse komiek Roberto Benigni waagde zich eraan en slaagde wonderwel. La vita Ť bella (Het leven is mooi) werd overladen met prijzen en lezers van De Volkskrant riepen Benigni’s waagstuk uit tot beste film van 1998.

Toscane, 1939. De joodse Italiaan Guido (Roberto Benigni) is een grenzeloze optimist met grote dromen. Op zoek naar liefde en fortuin sluit hij zijn ogen voor het groeiende fascisme en anti-semitisme in zijn land. Vijf jaar later wordt Guido met zijn vrouw Dora en hun zoontje gedeporteerd naar een concentratiekamp. Om de gruwelen draaglijk te maken, hangt Guido de clown uit. Hij maakt zijn zoontje wijs dat het kampleven een ingenieus spel voor volwassenen is, waarmee punten te verdienen zijn. Vooral je goed verstoppen levert veel punten op.

Deze absurde, groteske benadering van de Holocaust is de kracht van La vita Ť bella. Het zoontje gelooft de leugens van zijn vader, maar de toeschouwer weet wel beter. De wreedheden komen zodoende extra pijnlijk aan het licht. Tegelijkertijd toont Benigni dat het leven ook mooi en ontroerend kan zijn.

Homepages: VS: Life is Beautiful, Frankrijk: La vie est belle

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

La vita Ť bella
ItaliŽ, 1997
Productie: Elda Ferri en Gianluigi Braschi
Regie: Roberto Benigni
Scenario: Vincenzo Cerami en Roberto Benigni
Camera: Tonino delli Colli
Art direction: Danilo Donati
Muziek: Nicola Piovani
Met: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Sergio Bustric
Kleur, 114 minuten
Distributie: RCV Film Distribution

10 maart 1999.  Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg.
Copyright © 1999 Filmhuis Roosendaal.