Rsd do 3 & wo 9 mei 2001 The virgin suicides - Sofia Coppola
BoZ ma 7 & di 8 mei 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Het gezin Lisbon is gezegend met vijf prachtige dochters. Om redenen die niet helemaal duidelijk worden, plegen zij één voor één zelfmoord. Buurjongen Tripp Fontaine blikt terug op dit drama in de jaren zeventig dat zijn leven bepaald heeft. Hij verzamelt bewijsmateriaal om de drastische daden van de meisjes te verklaren, maar slaagt daar niet echt in. De ouders, fraaie rollen van James Woods en Kathleen Turner, zijn wellicht verstikkend en overmatig beschermend. En de meisjes zwelgen in hun romantische verlangens, maar ja, dat geldt evenzeer voor de smachtende jongens. Tripp begrijpt er wellicht niet zo veel van.

Sofia Coppola is de dochter van Francis Ford Coppola en is getrouwd met Spike Jonze, de maker van Being John Malkovich. Met haar fantastische debuut bewijst ze niet onder te doen voor de beroemde mannen in haar omgeving. De verfilming van het gelijknamige boek van Jeffrey Eugenides is een indrukwekkende studie naar fenomenen als nostalgie en herinnering. Met schitterende beelden en dito muziek (van de Franse groep Air) worden de jaren zeventig in al hun dromerige sferen tot leven gebracht. Intelligent, meeslepend en perfect gemaakt, een film als een mooie herinnering.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Het Parool
De Telegraaf
De Filmkrant

The virgin suicides
Verenigde Staten, 1999
Productie: Francis Ford Coppola, Willi Bär, Fred Fuchs
Regie: Sofia Coppola
Scenario: Sofia Coppola, naar de roman van Jeffery Eugenides
Camera: Edward Lachman
Montage: Melissa Kent, James Lyons
Art direction: Jasna Stefanovic
Kleding: Nancy Steiner
Muziek: Jean-Benoît Dunckel en Nicolas Godin (als Air)
Met: Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Hannah Hall, Kathleen Turner, James Woods, Danny DeVito
Kleur, 96 minuten
Distributie: Independent Films

12 april 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.