Rsd do 29 aug 2002 Villa des roses - Frank van Passel
BoZ ma 2 sept 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Willem Elsschot is 'hot'. Liefst drie boeken zijn de laatste tijd van hem verfilmd: Kaas in 1999 door Orlow Seunke; Lijmen/Het been in 2000 door Robbe de Hert en nu dan Villa des Roses door Frank Van Passel, die debuteerde met Manneken Pis (ook over een ongelukkige liefde!).

Elsschots debuutroman Villa des Roses verscheen vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het bouwvallige pension uit de titel staat model voor het moreel failliete Europa. De bewoners van de 'villa', waar de kalk van de plafonds valt, zijn veelal aan lager wal geraakte lui uit allerlei landen. Het nieuwe Franse dienstmeisje Louise (Julie Delphie) zorgt voor een opleving en de harten gaan sneller kloppen. Naïef als ze is, laat de arme Louise zich imponeren door de Duitser Richard Grünewald (Shaun Dingwall), wat uitdraait op - u raadt het al - een ongelukkige liefdesgeschiedenis, tevens de opmaat voor de oorlog.

Elsschots klassieker is grondig bewerkt. Zo zijn de uitbaters van het hotel Engelsen in plaats van Fransen. De voertaal is ook Engels, wat even wennen is, maar als groot voordeel heeft dat er gekozen kon worden voor een ijzersterke, internationale cast, aangevuld met Vlaamse toppers als Dora van der Groen en Jan Decleir. Ook visueel staat Villa des Roses als een huis. De film zit vol technische hoogstandjes. Zo zoeft de camera door de buizen van het ouderwetse intercomsysteem, waarmee de duistere kanten van de pensiongasten aan het licht komen. Schijn en bedrog spelen dan ook een grote rol in dit universele drama op huiskamer- én wereldformaat.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Parool
Cinema.nl
De Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

Villa des roses
België, 2002
Productie: Dirk Impens & Rudy Verzyck
Regie: Frank van Passel
Scenario: Christophe Dirickx en Frank van Passel op basis van de roman van Willem Elsschot
Camera: Jan Vancaillie
Montage: Ludo Troch en Karin Vaerenberg
Art direction: Johan van Essche
Muziek: Paul M. van Brugge
Met: Julie Delpy, Shaun Dingwall, Harriet Walter, Shirley Henderson, Timothy West, Frank Vercruyssen, Jan Decleir
Kleur, 120 minuten
Distributie: Upstream Pictures
Kijkwijzer: 12

8 juli 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.