Rsd do 27 mrt 2008

Vier Maanden, drie dagen en twee weken - Christian Mungiu

BoZ di 1 apr 2008
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2008
- Scores 2007
- Scores 2006
- Scores 2005

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


Het gaat goed met de Roemeense film. Eerder vertoonden we al 12:08 East of Bucharest en The Way I Spent the End of the World. 4 Maanden, 3 weken en 2 dagen won in Cannes de Gouden Palm en was afgelopen jaar ťťn van de publieksfavorieten van cinema.nl.
Het is een grauwe decemberdag in Bucharest in 1987 en Otilia heeft het druk. Het is examentijd, haar schoonmoeder is jarig en ze moet haar vriendin Gabita helpen. Met een illegale abortus, welteverstaan. Otilia legt contact met 'dokter Bebe', sprokkelt het geld bij elkaar voor de behandeling, helpt Gabita met spullen pakken en regelt een hotelkamer. Alles moet in het diepste geheim, omdat Ceaucescu sinds 1966 abortussen verboden heeft.


Niet alleen op het plegen van abortus stonden in die tijd in RoemeniŽ zware straffen, ook medeplichtigen waren strafbaar. De eerste paar jaar na het abortusverbod steeg het aantal geboortes explosief (Ceaucescu's beoogde effect), maar al gauw zochten vrouwen hun toevlucht tot illegale praktijken. Tijdens het communistisch bewind stierven naar schatting een half miljoen vrouwen als gevolg daarvan. Regisseur Christian Mungiu (zelf een kind uit de geboortegolf) laat in zijn film deze geschiedenis echter voor wat hij is en focust op de dag waarop Gabita 'behandeld' wordt en zij haar vriendin Otilia het hardst nodig heeft.

OfficiŽle homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
Filmkrant

4 maanden, 3 dagen en 2 weken
Roemenië, 2007, Roemeens gesproken
Productie: Oleg Mutu, Cristian Mungiu
Regie en scenario: Cristian Mungiu
Camera: Oleg Mutu
Montage: Dana Bunescu
Art direction: Mihaela Poenaru
Met: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean
Speelduur: 113 minuten

15 feb 2008 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2008 Cinema Paradiso.