Rsd do 6 okt 2005 La vida que te espera - Manuel Gutiérrez Aragón
BoZ ma 10 okt 2005
 

Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films
- Alfabetisch
- Scores 2005
- Scores 2004
- Scores 2003

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film

 


La vida que te espera is een rauw boerendrama, dat zich afspeelt in Noord-Spanje, in het onherbergzame Cantabrië. Daar wonen bijna alleen nog oude boeren. De meeste jongeren zijn vertrokken naar de stad, omdat ze er geen zin in hebben om net als hun ouders te zwoegen voor weinig geld. Bovendien werkt zo'n kleine, traditionele gemeenschap vaak verstikkend op het gemoed van jongeren, hoe fraai het decor (prachtige bergen en een vallei) dan ook mag zijn.

De film begint al meteen vrij heftig met een ruzie tussen Gildo en Severo. Deze twee oude boeren kunnen elkaar al jaren niet luchten of zien. Als een van Gildo's koeien op een stuk land van Severo ronddwaalt en gedekt wordt door zijn stier, loopt de situatie compleet uit de hand. Moord is het gevolg, maar Gildo houdt zich van de domme. Totdat Severo's zoon Rai in het dorp arriveert. Hij wil tot op de bodem uitzoeken wie zijn vader heeft vermoord. Het moordmysterie ontpopt zich dan tot een beladen liefdesgeschiedenis en tegelijkertijd een sociaal drama. Want ook de gevolgen van de Europese melkquota komen aan de orde, en dat voor een Baskische boerengemeenschap die al duizend jaar haar eigen wetten en regels bepaalt. Manuel Gutiérrez Aragón is voor ons een onbekende regisseur, maar deze Spanjaard, inmiddels in de zestig en van oorsprong filosoof, maakte al tientallen films. Met La vida que te espera sluit hij aan bij een trend door een vergeten en ontvolkt stukje van Europa te etaleren in zijn film. Genomineerd voor een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Cinema.nl
Filmkrant

La vida que te espera
Spanje 2004, Spaans gesproken
Regisseur: Manuel Gutierrez Aragón
Camera: Gonzalo F. Berridi
Componist: Xavier Capellas
Camera: Gonzalo F. Berridi
Acteurs: Juan Diego, Luis Tosar, Marta Etura, Clara Lago

11 sep 2005 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan info@cinemaparadiso.nl .
Copyright ©2005 Filmhuis Roosendaal.