Rsd do 22 & wo 28 mrt 2001 La veuve de Saint Pierre - Patrice Leconte
BoZ ma 26 & di 27 mrt 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Lange tijd was ze in Nederland niet op het grote doek te bewonderen: Juliette Binoche, de mooie, Franse actrice die een plaatsje in ons hart veroverde dankzij uitstekende vertolkingen in prachtige films als Les amants du Pont-Neuf, Damage, Trois couleurs; Bleu en haar met een Oscar bekroonde vertolking in The English Patient. In La veuve de Saint-Pierre betovert ze ons opnieuw en speelt ze de vrouw van een legerofficier, vertolkt door Daniel Auteuil (o.a. Le huitième jour en La reine Margot).

Voor de kust van Newfoundland ligt het Franse eilandje St.-Pierre. Hier wordt in 1850 Neel Auguste (Emir Kusturica, maker van o.a. Underground en Black Cat White Cat) ter dood veroordeeld. Maar op het eiland bevindt zich guillotine noch beul. De gouverneur besluit de guillotine over te laten komen uit het moederland. In afwachting van de executie, die wel enige tijd op zich zal laten wachten, wordt de ter dood veroordeelde ondergebracht bij de kapitein van het garnizoen en diens vrouw, die erg begaan is met het lot van deze gevangene.

Qua thema doet La Veuve de St Pierre denken aan films als The Green Mile en Dancer in the Dark, waarin ‘onterecht’ iemand tot de dood veroordeeld wordt. In de handen van Patrice Leconte, maker van o.a. Le mari de la coiffeuse, levert dit een prachtige film op over mensen die trouw blijven aan hun overtuiging en bereid zijn daarvoor alles op te offeren. Verrassend en aangrijpend.

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Filmkrant
Utrechts Nieuwsblad
Parool
Telegraaf

La veuve de Saint-Pierre
Frankrijk, 1999
Productie: Gilles Legrand, Frédéric Brillon
Regie: Patrice Leconte
Scenario: Claude Faraldo, geadapteerd door Patrice Leconte
Camera: Eduardo Serra
Montage: Joëlle Hache
Art direction: Ivan Maussion
Muziek: Pascal Estve
Met: Juliette Binoche, Daniel Auteuil, Emir Kusturica, Philippe Magnan, Michel Duchaussoy
Kleur, 110 minuten
Distributie: A-Film Distribution

13 februari 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.