Rsd wo 22 aug 2001 Vengo - Tony Gatlif
BoZ di 21 aug 2001
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 


Een van de vurigste films die we ooit gedraaid hebben, is de zigeunerfilm Gadjo Dilo van Tony Gatlif. Deze regisseur, zelf een zigeuner en geboren in Algerije, maakte veel meer films en (muziek)documentaires over de zigeunerwereld. Vengo, zijn laatste film, is een hommage aan de flamenco. Deze door hart en ziel snijdende muziek wordt geassocieerd met AndalusiŽ, alias Zuid-Spanje. De bewoners zijn niet zuiver Spaans. Hun bloed is vermengd met dat van de zigeuners. En zo is de cirkel weer rond.

De flamencomuziek staat centraal in Vengo, maar omdat het een speelfilm is, verzon Tony Gatlif een verhaal over twee families die een ruzie met elkaar uitvechten. De hoofdpersoon is Caco (flamencodanser Antonio Canales), die treurt om de dood van zijn dochter. Met zijn debiele neefje Diego doorkruist hij AndalusiŽ. Onderweg komen ze terecht op feesten, waar flamencozangers hun hart uitschreeuwen. De tocht eindigt, als de twee op de rivaliserende families stuiten.

Zoals elke film van Tony Gatlif gaat het niet om een perfecte, gladde film. Hij wil dingen namelijk niet op een mooie manier vertellen. Het gaat hem meer om het wat, waarbij hij het filmpubliek en de zigeuners tot elkaar wil brengen. De Filmkrant hierover: "In zijn films storten de personages zich in het leven. Soms met tomeloze vreugde, soms met diep verdriet, maar nooit alleen. Ze begrijpen dat het leven alleen zin krijgt als ervaringen worden gedeeld. Wie de 66-jarige zangeres La Paquera de Jerez de flamenco hoort uitschreeuwen, begrijpt het."

Internet Movie Database
Utrechts Nieuwsblad
NRC Handelsblad
De Filmkrant

Vengo
Frankrijk/Spanje, 2000
Productie en regie: Tony Gatlif
Scenario: Tony Gatlif, David Trueba
Camera: Thierry Pouget
Montage: Pauline Dairou
Art direction: Brigitte de la Calle
Muziek: Tony Gatlif, La Caita, Ahmad Al Tuni e.a.
Met: Antonio Canales, Orestes Villasan Rodriguez, Antonio Perez Dechent, Bobote, Juan-Luis Corrientes
Kleur, 90 minuten
Distributie: Contact Film Cinematheek

16 juni 2001 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2001 Filmhuis Roosendaal.