Rsd do 14 nov 2002 Le vélo de Ghislain Lambert - Philippe Harel
BoZ ma 18 nov 2002
 
Actueel programma Cinema Paradiso

Archief: eerder vertoonde films

Scores 1999
Scores 2000
Scores 2001
Scores 2002

Linke soep: voor wie nog iets wilde weten over film 

 Mensen met een gemankeerd zelfbeeld heb je in alle soorten en maten, maar boerenzoon Ghislain Lambert slaat toch wel alles. In hem schuilt een Eddie Merckx, denkt-ie, terwijl hij tevreden zou moeten zijn als hij een koers zonder kleerscheuren uitrijdt. De Waalse tragikomedie Le vélo de Ghislain Lambert laat zien wat er gebeurt als de ambitie groter is dan het talent. Tegelijkertijd is deze film een mooi eerbetoon aan de kleine renner.

Benoît Poelvoorde, de seriemoordenaar in C'est arrivé près de chez vous en de vader in Les convoyeurs attendent, speelt de hoofdrol. In allerlei - vaak hilarische - scènes doet hij zich voor als een onnozele hals. Ghislain heeft nog nooit van doping gehoord, zodat hij zich gewillig met een joekel van een spuit laat volspuiten, en na vele jaren fietsen begrijpt hij nog niks van de mores in de wielersport.

Deze innemende, anekdotische film speelt zich af in de jaren zeventig. Die tijd, het morsige wielermilieu en de sfeer rond de koers zijn ijzersterk gevangen: de drommen mensen aan de kant, de olie die van de benen van de wielrenners dampt, het geratel van de derailleurs. Dat is knap voor een film met een klein budget.

Officiële homepage
Internet Movie DataBase
Het Parool
Cinema.nl
NRC Handelsblad
Filmkrant

Le vélo de Ghislain Lambert
België/Frankrijk, 2000
Productie: Adeline Lecallier
Regie: Philippe Harel
Scenario: Phileppe Harel, Olivier Dazat, Benoît Poelvoorde
Camera: Gilles Henry
Montage: Bénédicte Teiger
Muziek: Philippe Eidel
Art direction: François Emmanuelli
Met: Benoît Poelvoorde, Jose Garcia, Daniel Ceccaldi, Sacha Bourdo, Emmnauel Quatra
Kleur, 119 minuten
Distributie: A-Film Distribution

6 juni 2002 Op- en aanmerkingen, suggesties en vragen met betrekking tot deze website? Stuur een mailtje aan Jan Luijsterburg .
Copyright ©2002 Filmhuis Roosendaal.